Družabni tiranozavri

Aktualno-politična novica
5. 5. 2021 - 7.05

Ameriška raziskovalna skupina je preučila fosilne ostanke različnih živali iz časa pozne krede, med drugim tudi okostja tiranozavrov iz najdišča v zvezni državi Utah. S podrobno analizo so razrešili pradavno detektivsko zgodbo o smrti tiranozavrov. O odkritju so nedavno poročali v znanstveni reviji PeerJ. Ugotovili so, da je zelo verjetno prišlo do hkratne množične smrti več osebkov. To pa lahko kaže, da so tiranozavri živeli v skupinah

Tiranozavri so naseljevali Zemljo v pozni kredi od 66 do 100 milijonov let nazaj. Tako lahko o njihovem vedenju in načinu življenja sklepamo le iz fosilnih ostankov. Ti pa so pogosto ujeti v različne sedimente in na prvi pogled nepovezani. 

Ameriška raziskovalna skupina se je lotila podrobnega pregleda fosilnih ostankov s kraja Grand Staircase-Escalante National Monument v Utahu, ki so mu nadeli vzdevek najdišče mavric in samorogov. Na tem mestu so med iskanjem želvjih fosilov leta 2014 prvič odkrili ostanke krvoločnega plenilca. Te in kasnejše fosilne ostanke tiranozavrov iz rodu Teratophoneus so analizirali s podrobnimi analizami sedimentov okoli ostankov kosti in analizo samih kosti.

Tako so lahko rekonstruirali geološko zgodovino dogajanja pred 75 milijoni let. Po podrobni analizi so ugotovili, da je prišlo do sočasne smrti več osebkov. Najverjetnejši vzrok je poplava, ne morejo pa izključiti zastrupitve s cianobakterijami ali požara. Vseeno so pokazali, da so tiranozavri živeli na tem območju sočasno, kar kaže, da so bivali v socialnih skupinah

Tiranozavre ponavadi prikazujemo kot velike in grozne osamljene plenilce, a skupinsko življenje tiranozavrov ni tako nenavadno. Sklada se namreč tudi s poročili z najdišč v Alberti in Britanski Kolumbiji v Kanadi ter najdiščem iz Montane v ZDA. Poleg tega tiranozavri pripadajo kladu arhozavrom, kamor sodijo tudi še živeči krokodili in ptice. Pri obeh skupinah živali lahko opazimo socialna vedenja. Kako je bilo videti družabno življenje tiranozavrov in ali so tudi lovili v skupinah, pa verjetno ne bomo nikoli gotovo izvedeli. 

Raziskava je bila opravljena v okviru projekta z naslovom »Smrt tirana.« Ta je bil med drugim podprt tudi prek platforme za množično zbiranje denarja za raziskovanje Experiment, kjer je raziskovalna skupina objavljala tudi dnevniške zapise poteka izkopavanja na najdišču mavric in samorogov. 

Dogajanje v kredi je obiskala Zarja. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness