Iz te vode ne bo čaja

Aktualno-politična novica

Ameriški raziskovalci in raziskovalke so v študiji, objavljeni v reviji Nutrients, spisali članek, v katerem so ugotavljali, ali tip vode, s katero pripravljamo čaj, vpliva na končni okus in vsebnost antioksidantov v zelenem in črnem čaju.

 

Čaj je poleg vode ena izmed najbolj razširjenih pijač na svetu. Najpogosteje ga predstavljajo posušeni listi tropske zimzelene azijske rastline Camellia sinensis. Razlika med zelenim in črnim čajem je v stopnji oksidacije. Listi zelenega čaja niso bili podvrženi oksidaciji, medtem ko so listi črnega čaja popolnoma oksidirali. Dejavniki, ki vplivajo na končno pripravljen čaj, pa so vrsta čaja, temperatura vode, čas, razmerje med vodo in listi ter vrsta vode. V omenjeni raziskavi so se osredotočili na slednjo.

 

Čaj vsebuje polifenole, natančneje flavonoide, to so biološki pigmenti z antioksidativnim delovanjem, ki jih prav tako najdemo v zelenjavi, sadju in vinu. Pod flavonoide spadajo katehini, to so antioksidativni polifenoli rastlinskega izvora, ki jih najdemo v čaju. V zelenem čaju so katehini stabilni, saj ne gredo skozi proces oksidacije, zato je zeleni čaj bolj grenak. Črni čaj ima skoraj 85 odstotkov manj katehinov kot zeleni čaj, kar mu daje temnejšo barvo in manj grenak okus.

 

Eksperimentalni del so znanstveniki in znanstvenice analizirali s pomočjo senzoričnih testov za oceno okusa, torej predvsem grenkobe, ki je, kot rečeno, posledica katehinov v čaju. Uporabili pa so tudi instrumentalne metode in statistiko za končno oceno vzorcev in rezultatov. Pri vodi so poskuse naredili z vodo iz pipe, deionizirano vodo ter vodo v steklenicah. Ocenili so tudi videz čaja, torej odtenek zelene in črne barve, motnost ter vsebnost katehinov, natančneje vsebnost katehina epigalokatehin galata, ki je najbolj razširjen v pravih čajih.

 

Rezultati so pokazali, da imata zeleni in črni čaj, narejena z deionizirano ali ustekleničeno vodo, do dvakrat večjo vsebnost epigalokatehin galata, torej do dvakrat več antioksidantov. Z zdravstvenega stališča je ta izbira vode za čaj bolj priporočljiva. Čaj, narejen z vodo iz pipe, pa ima boljši, manj grenak okus. Najnovejše raziskave so pokazale, da bi morala biti voda, ki se uporablja za pripravljanje čaja, očiščena tujih vonjav in pomanjkljivosti kalcija ter magnezija. Voda iz pipe je znana kot trda voda, saj ima visoko vsebnost mineralov.

 

Kakšen čaj pijemo, je odvisno od prisotnosti kalcija v vodi, saj ta zniža vsebnost kofeina in antioksidantov. Oba, kalcij in magnezij v vodi, pa lahko privedeta do motnosti čaja. V raziskavo so vključili še podatke ankete, ki je pokazala, da večina ljudi pije zeleni čaj zaradi zdravstvenih razlogov, črnega pa zaradi okusa.

 

Čaj je zjutraj srkala Jana.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness