Izjemni barvni vid kolibrijev

Aktualno-politična novica
18. 6. 2020 - 7.05

Danes bomo govorili o zaznavanju in razločevanju barv pri pticah. Raziskovalna skupina z Univerze Princeton je namreč s pomočjo kolibrijev pokazala, da lahko vidijo več različnih barv, ki se ne pojavljajo samostojno na svetlobnem spektru. To so nespektralne barve, ki nastanejo ob kombinaciji dveh drugih barv. Najbolj jasna nespektralna barva, vidna našim očem, je recimo škrlatna barva, ki nastane z aktivacijo čutnih celic za rdečo in modro v našem očesu.

Ptice vidijo precej bolj pisano od ljudi. V očesu imajo namreč štiri različne vrste specializiranih celic, s katerimi lahko vidijo tudi ultravijolično svetlobo. Ljudje imamo tako kot ostali primati v očesu tri vrste čepkov, ki zaznavajo rdečo, modro in zeleno barvo. Temu pravimo trikromatski vid, medtem ko imajo ptice tetrakromatski vid. Mnogi sesalci vidijo še manj barv; psi in mačke imajo denimo dikromatski vid, kar pomeni, da s svojimi čepki zaznavajo le modro in zeleno barvo.

Raziskovalke in raziskovalci so za opazovanje zaznavanja barv uporabili v naravi živeče širokorepe kolibrije z latinskim imenom Selasphorus platycercus. S terenskim delom so jih navadili, da so določeno barvo povezovali z nagrado, ki je bila sladkorni sirup, in drugo barvo z navadno vodo. Večina razlik v barvah, ki so jih preizkušali, je za človeško oko nevidnih in so jih raziskovalci in raziskovalke uravnavali z LED svetilko nad hranilnim mestom. Sladkorni sirup in vodo so pripravili tako, da ju kolibriji niso mogli zavohati ali kako drugače ločiti. Prav tako so tudi spreminjali lokacijo hranilnega mesta.

V obdobju treh let so izvedli devetnajst zaporednih poskusov in zabeležili šest tisoč obiskov naključnih kolibrijev. Večina kolibrijev ni bila označenih, zato ne vedo natančno, koliko različnih osebkov je prihajalo na testno mesto. Izkazalo se je, da kolibriji lahko ločijo med različnimi nespektralnimi barvami. Med drugim so videli tudi škrlatno, UV-zeleno, UV-rdečo in UV-rumeno barvo. Opazili so tudi razliko med UV-zeleno in čisto UV ali čisto zeleno svetlobo. V nadaljevanju so analizirali tudi prisotnost različnih barv na ptičjem perju in cvetovih. Po njihovih ocenah kolibriji zaznajo približno trideset odstotkov naravnih barv kot nespektralnih, torej kot kombinacijo različnih monokromatskih barv.

V raziskovalni skupini sklepajo, da podobno kot kolibriji barve vidijo tudi ostale ptice s tetrakromatskim vidom, ki so aktivne podnevi. Tetrakromatski vid imajo tudi nekatere vrste rib, plazilci in nevretenčarji, glede na evolucijsko ozadje pa so svet v tako številnih barvah po vsej verjetnosti videli tudi dinozavri.

Svet v barvah je gledala Urša.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness