Kdo ali kaj živi v kačjem strupu

Aktualno-politična novica
26. 5. 2022 - 8.00

Mednarodna raziskovalna skupina v znanstveni reviji Microbiology Spectrum razkriva, da so tudi v strupu kač in pajkov prisotne različne bakterije.

Preučevanje strupa različnih živalskih vrst, od kač in pajkov do škorpijonov, je pomembno za protimikrobno zdravljenje zapletenih okužb, ki jih povzročajo rezistentne bakterije in jih zato ni možno zdraviti z običajnimi antibiotiki. Strup vsebuje proteine oziroma peptide, ki delujejo protimikrobno, tako da tvorijo pore v bakterijski membrani. 

Do nedavnega je znotraj znanstvene skupnosti veljalo prepričanje, da je živalski strup sterilen in da v njem ne more preživeti noben mikroorganizem. Rana na mestu ugriza strupene živali se pogosto okuži, vendar je do sedaj veljalo, da gre za sekundarno okužbo z bakterijo iz okolja. Aktualna študija je to prepričanje ovrgla, saj so v strupenem koktejlu kač in pajkov našli bakterije, ki so sposobne preživeti v takšnem okolju in povzročiti okužbo na mestu ugriza.

V raziskavi so obravnavali pet kač in dva pajka, vrsto kobre Naja nigricollis in vrsto tarantele Poecilotheria regalis. Odvzem vzorca kačjega strupa je potekal tako, da so ob ugrizu kače v sterilen vsebnik iztisnili strup iz strupnika. Pri uspavanih pajkih, ki so bili pod vplivom anestezije, so iztis strupa spodbudili z električno stimulacijo. Hkrati so tako kačam kot pajkom odvzeli bris strupnika, pri kači pa še bris ustne votline. 

V strupu obeh vrst živali so potrdili prisotnost bakterij. Ob nanosu vzorca kačjega strupa na gojišče pa so zaznali rast bakterije Enterococcus faecalis, ki je sicer že znana med povzročitelji okužb rane po ugrizu kače. Podobno bakterijsko združbo so zaznali tudi v brisu kačje ustne votline. Pri omenjeni bakteriji so našli 15 genov, povezanih z ohranjanjem integritete bakterijske membrane, ter gene, povezane z obrambo pred patogenimi proteini in toksini, kar je verjetno ključno za preživetje teh bakterij v kačjem strupu. 

Strupeni koktejl je spila Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness