Koža za protetične roke

Aktualno-politična novica

Raziskovalci z Univerze v Glasgowu so razvili elektronsko kožo, občutljivo na dotik, ki se napaja s sončno energijo. S podobnimi elektronskimi kožami so v preteklosti že eksperimentirali, tokrat pa so v novi študiji opisali, kako so v kožo vgradili še sončne celice.

Namen elektronskih kož je posnemanje delovanja človeške kože. Ena od njenih ključnih funkcij je zaznavanje okolice s pomočjo občutka za dotik. Tako ima elektronska koža vgrajene senzorje, ki so sposobni zaznavati spremembe pritiska. Podobna, vendar enostavnejša oblika zaznavanja pritiska se danes že uporablja pri zaslonih na dotik.

Elektronska koža je sestavljena iz dveh glavnih slojev. Zgornji, večplastni sloj, temelji na grafenu in vsebuje senzorje za dotik. Spodnji sloj sestavljajo sončne celice, ki zagotavljajo energijo za senzorje. Ključni material, ki omogoča delovanje kože, je torej grafen. Kljub temu, da gre za mehansko izjemno odporen material, je ta hkrati tudi prožen, električno prevoden in prozoren. Prozornost mu omogoča, da prepusti 98 odstotkov vse svetlobe in s tem sončnim celicam v globini omogoči delovanje z velikim izkoristkom.

Protetične roke, opremljene z elektronsko kožo, lahko dajo uporabniku občutek dotika in omogočijo boljše rokovanje s krhkimi predmeti. Robotom bi takšna koža omogočila boljše zaznavanje okolice in varnejše interakcije z ljudmi.

Tekom nadaljnjega razvoja želijo raziskovalci še izpopolniti tehnologijo za napajanje kože in jo sčasoma uporabiti za napajanje celotne protetične roke. Raziskovalci, ki nameravajo svoj prototip izpopolnjevati še dve leti, razmišljajo tudi o načinih za shranjevanje sončne energije, ki bi rokam omogočili delovanje v temi.

Za konec vas vabimo na Dneve industrijske robotike, ki potekajo še danes in jutri na Fakulteti za elektrotehniko. Podrobnejši program in več informacij o dogodku najdete na spletni strani dnevirobotike.si.

V svoji koži se dobro počuti vajenec Črt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness