Limfociti v bezgavkah pod nadzorom adrenergičnega sistema

Aktualno-politična novica
3. 11. 2016 - 7.05

Journal of Experimental Medicine poroča, da ima adrenergični sistem pomembno vlogo pri uravnavanju aktivnosti imunskega sistema. Prek beta adrenergičnih receptorjev, ki se med drugim nahajajo tudi na limfocitih, namreč povzroča ciklično dnevno kopičenje limfocitov v bezgavkah. To pa omogoča boljši in hitrejši odziv protiteles, ki so v sodelovanju z limfociti ključni člen pridobljenega imunskega sistema.

Limfociti so celice imunskega sistema, ki so nenehno na službeni poti po krvi, limfi, bezgavkah in tkivih. Njihova pomembna naloga je učinkovito lovljenje potencialno škodljivih antigenov. To so telesu tuje snovi, na primer deli mikroorganizmov. Očitno pa se povečana prisotnost limfocitov v različnih delih telesa uravnava po diurnalnem vzorcu, torej glede na 24-urni svetlobni cikel dan-noč.

Adrenergični sistem je del živčevja, ki prek živčnega prenašalca noradrenalina v stresnih situacijah telo pripravi na beg ali na boj. Poleg tega med drugim oživčuje tudi limfatične organe. Kot kaže, nadzor števila limfocitov v bezgavkah izvaja na izhodu iz le-teh prek vpliva na receptorje za signalne molekule, ki spodbujajo zadrževanje limfocitov v bezgavkah.

Poskus so japonski znanstveniki in znanstvenice izvajale na miših, ki so jim tekom dneva šteli limfocite v krvi, limfi in bezgavkah. Ugotovili so, da je največ limfocitov v bezgavkah ponoči. Tja se verjetno premaknejo iz vranice, ki je največji limfatični organ. S porastom števila limfocitov v bezgavkah je sovpadal njihov upad v krvi in limfi.

Sredi noči, ko so pričakovali največ limfocitov v bezgavkah, so miši v uho vbrizgali injekcijo nekega antigena. Sledil je hitrejši pojav protiteles v krvi kot podnevi, torej so ponoči opazili boljši imunski odziv.

Smisel diurnalnih nihanj števila limfocitov v bezgavkah je učinkovitost imunskega sistema takrat, ko ga organizem najbolj potrebuje. Pri miših je to ponoči, pri ljudeh pa ravno obratno podnevi, saj naj bi bili najbolj aktivni in nevarnosti izpostavljeni čez dan. Zato pri ljudeh največ limfocitov v bezgavkah najdemo podnevi.

Boljšega imunskega odziva v nočnem času bi si želela Andrea.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness