O rjavem maščobnem tkivu

Aktualno-politična novica
16. 3. 2018 - 7.05

Znanstvenice in znanstveniki z ameriškega inštituta Salk so v reviji Cell Reports objavili študijo, v kateri so preučevali molekulo, ključno za vzdrževanje rjavega maščobnega tkiva.

Maščobno tkivo je pri večini sesalcev sestavljeno iz dveh vrst, iz belega in rjavega maščobnega tkiva. Belo je tisto običajno maščobno tkivo pod kožo ali okrog notranjih organov in je namenjeno predvsem energijski rezervi. Rjavo maščobno tkivo pa je namenjeno proizvodnji toplote. V celicah rjavega maščobnega tkiva se nahaja povečano število mitohondrijev, ki v tem primeru služijo kot peči, v katerih namesto nastanka molekul ATP prihaja do tvorbe toplote.

Po odkritju rjavega maščobnega tkiva je dolgo veljalo, da je pri ljudeh prisotno le pri dojenčkih. Odrasli ljudje se namreč ob izpostavljenosti mrazu začnejo tresti, dojenčki pa tega še niso zmožni, zato potrebujejo alternativen način tvorbe toplote. V novejših študijah pa se je izkazalo, da je majhen delež rjavega maščobnega tkiva prisoten tudi pri odraslih ljudeh.

V omenjeni študiji so raziskovalke in raziskovalci pod drobnogled vzeli jedrni receptor ERRγ, ki je tudi sicer povezan z energijskim metabolizmom pri mišičnem in maščobnem tkivu.

Z različnimi poskusi so pokazali, da je prav ERRγ ključen za vzdrževanje rjavega maščobnega tkiva, saj skrbi za izražanje genov, povezanih s pretvorbo maščobnih kislin v toploto. Ob odsotnosti izražanja receptorja ERRγ so celice namreč postale podobnejše belemu maščobnemu tkivu. Miške z utišanim izražanjem gena ERRγ se niso bile zmožne odzivati na akutno izpostavitev nizkim temperaturam.

Predhodne raziskave so že pokazale soodvisnost med povišano količino rjavega maščobnega tkiva in zmanjšano telesno težo. Poznavanje mehanizmov nastanka in vzdrževanja rjavega maščobnega tkiva bi tako lahko prispevalo tudi k napredku in odkrivanju novih načinov zdravljenja debelosti.

Rjavo in belo maščobno tkivo je primerjala Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.