Opičji kloni

Aktualno-politična novica
27. 2. 2018 - 7.05

 

V reviji Cell je raziskovalna skupina s Kitajske pred kratkim poročala o prvem uspešnem kloniranju opic makakov z metodo prenosa jedra somatske celice.

Kloniranje živali s prenosom jedra somatske celice je postopek, s katerim so raziskovalci in raziskovalke v preteklosti že uspeli pridobiti klone različnih vrst živali. Na ta način je nastala tudi vsem znana ovca Dolly, poskusi kloniranja primatov pa so bili do sedaj neuspešni.

Metoda prenosa jedra somatske celice pomeni, da z mikroskopsko votlo iglo iz jajčne celice živali najprej odvzamemo jedro, nato pa v izpraznjeno celico vnesemo jedro somatske celice druge živali. Somatska celica pomeni katerokoli telesno celico, ki ni spolna celica. Nastali zarodek, torej jajčno celico s tujim jedrom, nato vnesemo v maternico tretje živali. Iz jajčne celice se nato razvije žival, genetsko identična tisti, ki je darovala somatsko jedro.

Raziskovalna skupina je kot donorska jedra uporabila fibroblaste iz opičjih zarodkov, torej nediferencirane celice, ki v organizmu še niso prevzele končne vloge. Poskusili so tudi z kumulusnimi celicami, ki v jajčnikih obdajajo jajčne celice. Izbira donorskih celic je pomembna, saj so, če nekoliko poenostavimo, manj specializirane celice bolj podobne spolnim celicam.

Raziskovalci in raziskovalke so po vnosu jedra fibroblasta v jajčno celico vnesli še zapis za izražanje histonske demetilaze in pa inhibitor histonske deacetilaze. Gre za encima, ki vplivata na izražanje genov. Po prenosu jedra v jajčno celico namreč pride do reprogramiranja, torej sprememb v izražanju genov. Neustrezno reprogramiranje izražanja genov je pogosto razlog za neuspešno kloniranje. Dodajanje histonske demetilaze in inhibitorja histonske deacetilaze pa naj bi pripomogla k pravilnejšem reprogramiranju jedra in tako povečala možnost za uspešno kloniranje.

Na ta način so raziskovalci in raziskovalke iz jeder fibroblastov uspeli pridobiti 109 zarodkov. 79 so jih vnesli v 21 nadomestnih mater, od katerih so nosečnost potrdili v šestih. Na koncu sta se s carskim rezom skotili dve zdravi opici. Iz zarodkov nastalih s prenosa jedra kumulusne celice sta se na koncu prav tako skotili dve opici, a sta kmalu poginili.

Raziskovalna skupina je tako pokazala, da je kloniranje opic s prenosom somatskega jedra mogoče ob uporabi jeder fibroblastov. Poskus kloniranja makakov je tudi najbližje kloniranju človeka do sedaj.

 

Za večjo delovno učinkovitost bi samo sebe najrajši klonirala Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness