Pasji pubertetniki

Pasji pubertetniki

Aktualno-politična novica
21. 5. 2020 - 7.05

Raziskovalna skupina iz Združenega kraljestva v raziskovalnem članku, objavljenem v reviji Biology Letters, opisuje, kako se pasje vedenje spremeni v času pasje pubertete. Med tem pride do vedenjskih sprememb, ki so povezane s hormoni in razvojem možganov ter s povezavami znotraj njih. 

V raziskavo so vključili pasme nemški ovčar, labradorec in zlati prinašalec ter mešance teh pasem. Omenjene pasme psov naj bi v pasjo puberteto prešle med šestim in devetim mesecem starosti. 

Za razumevanje vedenja psov med odraščanjem so jih spremljali med njihovim petim in dvanajstim mesecem starosti. Ključne raziskovalne podatke o pasji puberteti so pridobili s postavljanjem različnih vprašanj njihovim vodnikom in vodnicam ter pasjim trenerkam in trenerjem. V okviru podrobne raziskave so zastavljali standardna vprašanja, ki so izhajala iz splošnih vprašalnikov za preučevanje pasjega vedenja. 

Poleg analize vprašalnikov pa so izvedli tudi poskus, pri katerem so bodisi vodnice ali vodniki bodisi tuje osebe psom ukazovali: »Sedi!« Pri tem so spremljali pasjo poslušnost. Ugotovili so, da so psi ukaze svojih vodnikov in vodnic v povprečju najbolj upoštevali pri petih in dvanajstih mesecih, tujo osebo pa so najbolj upoštevali pri osmih mesecih, ko so povelje svojih vodnikov ali vodnic pogosteje ignorirali. 

Podobne rezultate, ki torej kažejo na manjšo pasjo poslušnost na ukaze svojih vodnikov ali vodnic v času vrha pubertete oziroma pri osmih mesecih, je raziskovalna skupina pridobila tudi z vprašalnikom o učljivosti psov v različnih obdobjih odraščanja. Ta vprašalnik so za iste pse izpolnili tako njihovi vodniki in vodnice kot tudi pasji trenerji in trenerke. Medtem ko so pasje trenerke in trenerji pse označili kot poslušne tudi med puberteto, so jih vodnice in vodniki pri osmih mesecih označili kot manj ubogljive.

Z uporabo drugega vprašalnika so ugotovili tudi, da se psi vedejo različno glede na stopnjo navezanosti na vodnika ali vodnico. Pri tem se je izkazalo, da psi v primeru manjšega občutka varnosti prej preidejo v obdobje pubertete, medtem ko v primeru občutka varne navezanosti med psom in vodnico puberteta nastopi kasneje. 

Po rezultatih lahko sklepamo, da so odraščanje psov in njihovi vedenjski odzivi v času pasje pubertete odvisni od njihove navezanosti na vodnika oziroma vodnico. Poleg tega pa se je kot zelo pomemben pokazal družbeni kontekst, povezan s poslušnostjo določenega psa. Spremembe v vedenju v času pubertete torej ne izražajo le hormonskih in možganskih sprememb, ampak so tesno povezane tudi z vrsto odnosa med psom in tistimi, ki mu dajejo ukaze. 

Zarjina kuža Ada je že preživela puberteto.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness