21. 11. 2023 – 7.05

Plima v kredi

Audio file

Skupina raziskovalk in raziskovalcev iz Združenega kraljestva je v jesenski izdaji revije The Depositional Record objavila raziskavo o plimovanju v preteklih geoloških obdobjih. Ta vsakodnevni morski pojav nam lahko veliko pove o vzorcih kroženja oceanov, do sedaj pa so za proučevanje njegove zgodovine uporabljali zgolj simulacije numeričnih modelov. 

Znanstvena skupina je raziskovanju preteklega plimovanja z numeričnimi modeli dodala posredne kazalnike. Z njihovo pomočjo je lahko testirala natančnost modelov, ki simulirajo plimovanje v oddaljeni Zemljini zgodovini. Posredni kazalniki so posredniki informacij, potrebnih za rekonstrukcijo preteklih okolij, ki so nekoč vladala na Zemlji. To so lahko recimo gradniki oziroma lastnosti kamnin, ki značilno predstavljajo kraj svojega nastanka. V raziskavi so za posredni kazalnik uporabili sedimentne plasti, ki zaradi svoje posebne oblike in usmerjenosti kažejo, da je sedimentna kamnina nastajala recimo v srednjem plimskem okolju. Tako lahko že iz samih sedimentnih tekstur relativno dobro določimo, v katerem območju plimovanja je kamnina nastajala in kako intenzivno je bilo plimovanje.

Sedimentne teksture lahko prikazujejo višino preteklega plimovanja povečini samo v najbolj dinamičnem srednjem plimskem pasu. Najnižji plimski pas, ki je tudi najmirnejši, pri tem ostane spregledan. Zato je raziskovalna skupina proučila še en posredni kazalnik – črne tankoplastnate skrilavce. Ti nakazujejo na območje, kjer plimski tokovi skoraj nimajo več vpliva ter sedimenta in vode ne mešajo več. Informacije o obeh posrednih kazalnikih je raziskovalna skupina pridobila iz že obstoječe literature za dotične lokacije iz treh preteklih geoloških obdobij, ki se raztezajo od 400 do 95 milijonov let.

Posredne kazalnike sedimentnih tekstur in črnih skrilavcev so uporabili za preverjanje numeričnih modelov za simuliranje plim v oddaljeni Zemljini zgodovini. Njihova natančnost je namreč težko določljiva. Ugotovili so, da posredni kazalniki dobro sovpadajo z rezultati simulacije in da je model relativno natančen. Dve tretjini rezultatov, pridobljenih iz posrednih kazalnikov sedimentnih tekstur, se je ujemalo s preučevanim modelom. Pokazali so, da je v literaturi na voljo veliko posrednih kazalnikov za določanje preteklega plimovanja ter da je njihovo zbiranje in primerjanje vredno truda, saj lahko z njimi ugotavljamo natančnost simulacij modelov plimovanja v preteklih geoloških obdobjih. 

O plimi v juri danes razmišlja Lea.

 

Vir fotografije.

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.