Polžje vreme

Aktualno-politična novica
9. 5. 2022 - 8.00

Kitajska raziskovalna skupina je v nedavnem članku revije Geochimica et Cosmochimica Acta ugotovila, da se lahko s pomočjo hišic kopenskih polžev do dneva natančno določi obdobja obilnega deževja, ki so se zgodila v preteklosti.

Obdobja obilnega deževja povzročajo poplave in s tem veliko gospodarsko, okoljsko in socialno škodo. Tudi v današnjem času še vedno poročamo o več smrtnih žrtvah ob intenzivnih poplavah. Nadzorovanje obilnih padavin je težko zaradi kratkih in raztresenih zapisov na merilnih instrumentih, pa tudi zaradi pomanjkljivosti v simulacijah numeričnih modelov. Trenutni paleoklimatski arhivi imajo letno resolucijo, kar pa za napovedovanje močnega deževja ni dovolj natančno. Oblikovanje do dneva točnega paleoklimatskega arhiva je zato pomembno, saj bi se z natančnejšimi napovedmi lažje spopadali s to vremensko nadlogo. 

Znanstvena skupina je raziskavo opravila na območju mesta Šjan, dobrih tisoč kilometrov jugozahodno od Pekinga. Za potrebe raziskave so med januarjem in septembrom 2020 vzorčili deževnico, prav tako so med marcem in septembrom 2020 iz okolja vzeli štiri vzorce živih kopenskih polžev vrste Cathaica fasciola. Za polže je značilno, da je sestava vode, ki jo absorbirajo iz okolja, v ravnotežju z njihovo karbonatno hišico. Ta lahko raste s hitrostjo do 56 mikrometrov na dan. Nekateri vzorčeni polži so tako v obdobju šestih mesecev vzdolž smeri rasti nakopičili tudi do 185 podatkovnih točk. To pomeni, da je raziskovalna skupina lahko z masnim spektrometrom izmerila 185 meritev stabilnega kisikovega izotopa 18O na delu polžje hišice, ki je zrasel v 6 mesecih. V pol leta táko število meritev pomeni 1,3 podatkovne točke o količini stabilnega izotopa na dan, izmerjene količine pa so dobro sovpadale z meritvami 18O vzorčenih padavin v enakem obdobju, in to na dnevni ravni.

S temi rezultati je znanstvena skupina odprla novo pot klimatskim znanostim, ki lahko s pomočjo fosilov polžev vrste Cathaica fasciola odkrivajo, kaj se je dogajalo v sredini holocena. Kako pogosto je bilo letno obilno deževje v zadnjem toplem obdobju zemeljske zgodovine in kakšni so bili letni padavinski ekstremi takrat? Ko bomo našli odgovore na ta vprašanja, bodo naše napovedi o obilnosti padavin za prihajajoče scenarije klimatskih sprememb veliko bolj zanesljive. 

Čim manj dežja in polžev vam skupaj z lepim začetkom tedna želi Lea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness