Sadno-zelenjavna kontracepcija

Aktualno-politična novica
30. 5. 2017 - 7.05

Skupina raziskovalk z Univerze v Kaliforniji je predstavila novo študijo o mehanizmu delovanja dveh kontracepcijskih snovi, ki sta izvlečka rastlin.

Številne učinkovite kontracepcijske snovi naravnega izvora človeštvo spremljajo že tisočletja. Vendar v današnjem času na trgu niso zmožne konkurirati že uveljavljenim metodam. Posledično se v zahodnem svetu tovrstne študije finančno zapostavlja. Največ se naravne kontracepcijske možnosti raziskuje v Indiji, na Kitajskem in v Indoneziji, vendar še nikjer na svetu v ta namen niso registrirane kot farmacevtski pripravki.

V novi študiji so raziskovalke iskale molekulo, ki bi v ključnem trenutku pred oploditvijo zmanjšala gibljivost semenčic. Da poteče oploditev človeškega jajčnega folikla, namreč ni dovolj sinhrono krožno gibanje spermijevega bička, s katerim je spermij priplaval do jajčeca. Biček se mora tik pred prodorom spermija upogniti in spet iztegniti, pri tem pa spermij zaluča v notranjost jajčeca skozi njegovo steklasto kožico in celično membrano.

Povečano hitrost in silo bička omogoča nenadno povečana koncentracija kalcija v spermiju, ki jo zagotovi hitro odprtje kalcijevih kanalčkov v kritičnem trenutku. Znano je, da njihovo odprtje izdatno pospeši hormon progesteron. Ta se v veliki količini nahaja v bližini neoplojene jajčne celice, da olajša oploditev in nato omogoča nadaljevanje nosečnosti. Po drugi strani pa hkratna prisotnost drugih steroidnih hormonov, na primer testosterona, estrogena in hidrokortizona, odprtje kalcijevih kanalčkov in oploditev preprečujejo.

V novi študiji so zato iskali omenjenim hormonom funkcijsko in strukturno podobne snovi. Kot učinkoviti sta se izkazali pristimerin in lupeol. Prva se nahaja v rastlini Tripterygium wilfordii, druga pa na primer v olivah, zelju, aloe veri in mangu. Vseh teh rastlin so se v zgodovini ljudje že posluževali z namenom kontracepcije. Danes se učinkovini uporabljata v različnih oblikah tradicionalne medicine, večinoma pri vnetnih in rakavih boleznih.  

Tovrstne naravne snovi sicer ne nudijo zanesljive zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi, ki jo zagotavlja le kondom, zahtevano vsaj 99-odstotno zaščito pred nosečnostjo pa bo eksperimentalno težko dokazati. Kljub temu bi lahko pri številnih ljudeh pomnožile učinkovitost naravnih metod kontracepcije, kot so umik spolnega uda in ovulacijska metoda.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ti snovi uživa moški ali ženska ali oba?

ti snovi uživa moški ali ženska ali oba?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness