Skrivnosti pritlikavega planeta

Aktualno-politična novica
20. 11. 2017 - 7.05

Znanstvenikom z Univerze Kalifornija v Santa Cruzu je uspelo najti odgovor na vprašanje, zakaj je izmerjena temperatura atmosfere Plutona nižja od teoretično predvidene. Svojo teorijo so opisali v študiji objavljeni v reviji Nature.

Julija 2015 je Nasino vesoljsko plovilo imenovano Nova Obzorja letelo mimo Plutona in tako postalo prvo plovilo, ki je raziskalo pritlikavi planet. Iz meritev poslanih na Zemljo je bilo ugotovljeno, da temperatura atmosfere znaša približno 70 kelvinov oziroma minus 203 stopinje Celzija. To je za 30 stopinj Celzija nižja temperatura od teoretično predvidene.

Razlog za nižje temperature so znanstveniki pripisali meglici majhnih trdnih delcev v atmosferi. Delci nastanejo pri kemijskih reakcijah v zgornjih slojih atmosfere med 500 in 1000 kilometri nad površjem. Ultravijolično sevanje iz sonca ionizira molekule dušika in metana, ki med seboj reagirajo, pri čemer nastanejo delci ogljikovodikov. Nastali delci počasi padajo proti tlom in se na višini 350 kilometrov začnejo med seboj povezovati v večje strukture. Te so odgovorne za debelo plast smoga, ki jo je opazilo plovilo Nova Obzorja.

Delci v smogu absorbirajo nekaj odstotkov sončne energije, ki jo nato v obliki ínfrardečega sevanja izsevajo nazaj v vesolje. Neto prejeta energija atmosfere je na ta račun manjša, kar se odrazi tudi v nižji temperaturi.

Ali je ta razlaga pravilna, bo mogoče potrditi leta 2019, ko bo v vesolje poslan Nasin teleskop James Webb. Z inštrumenti na krovu bi moralo biti mogoče določiti vpliv smoga na ínfrardeče sevanje pritlikavega planeta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.