Sol in mikroplastika

Aktualno-politična novica
19. 5. 2017 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina v znanstveni reviji Scientific reports poroča, da so v skoraj vseh analiziranih vzorcih morske soli odkrili tudi delce mikroplastike.

Mikroplastiko predstavljajo majhni delci plastike, veliki od enega mikrometra do enega milimetra. Tako majhni plastični delci se pojavijo in kopičijo v vodnem okolju zaradi razpada večjih kosov plastike ali zaradi tekstilnih in kozmetičnih izdelkov, osnovanih na mikroplastiki. Primer slednjih je piling, ki namesto naravnih sestavin, kot so denimo pesek ali oreščki, vsebuje mikroplastične delce.

Za nekatera morja, jezera in druga vodna telesa imamo mnogo podatkov o veliki pojavnosti mikroplastike v njih. Študije so pokazale, da tudi morska hrana, kot so ribe in školjke, vsebuje mikroplastiko. Zato je uživanje morske hrane verjetno eden od pomembnih načinov vstopa mikroplastike tudi v naša telesa. Slednje pa morda ogroža tudi naše zdravje, saj so nekateri plastični materiali oziroma dodatki v njih, zdravju škodljivi.

Trenutno pa še ni veliko znanega o vsebnosti mikroplastike v morski soli. Zato so znanstvenice in znanstveniki v prej omenjeni raziskavi iz 17 vzorcev soli iz osmih različnih držav najprej odbrali delce, večje od 149 mikrometrov. Z mikro-Ramanovo spektroskopijo so nato določili kemijsko sestavo delcev. Metoda temelji na analizi interakcije med svetlobo in snovjo oziroma, bolj strokovno rečeno, kako snov sipa svetlobo.

Mikroplastični delci so v povprečju predstavljali okoli 40 odstotkov vseh analiziranih delcev, v le enem od vzorcev soli pa mikroplastike ni bilo. V veliki večini so bili mikroplastični delci polipropilenski in polietilenski polimeri. Polietilen in polipropilen se uporabljata za izdelavo embalaže, tekstila, laboratorijske opreme in še marsičesa drugega.

Vendar je bila količina mikroplastike, ki so jo našli v vzorcih soli, relativno majhna, zato so avtorji in avtorice raziskave zaključili, da vnos mikroplastike s soljo verjetno ne povzroča zdravstvenih težav. Hkrati pa tudi opozarjajo, da se bo zaradi naraščujoče uporabe in odlaganja plastike v okolje količina mikroplastike v ocenanih in jezerih verjetno večala, posledično pa tudi vsebnost mikroplastike v morski hrani in soli.

Kosila ne bi rada začinila z mikroplastiko Angelika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness