Termiti na vročini pojedo več lesa

Aktualno-politična novica
7. 10. 2022 - 8.05

Mrtev les v gozdovih je skladišče organskega ogljika, razkrajajo ga različni mikroorganizmi, glive in žuželke. Med bolj znanimi razgrajevalci lesa so termiti. Pogosteje so sicer razumljeni kot škodljivci, ki uničujejo lesene objekte, a v naravi so pomemben dejavnik kroženja ogljika. Dvig globalne temperature verjetno pomeni selitev termitov na nova območja in s tem povišano razgradnjo mrtvega lesa

Mednarodno raziskovalno skupino je zanimalo, kako bodo spremembe v globalni temperaturi in količini vlage v ozračju vplivale na stopnjo razgrajanja mrtvega lesa s strani termitov in mikrobov. V raziskavi je sodelovalo 108 znanstvenic in znanstvenikov iz dvajsetih držav na šestih kontinentih. Na vseh lokacijah so pripravili vsaj dva kosa mrtvega bora vrste Pinus radiata. Vse skupaj so imeli 9000 kosov lesa. Kose lesa so stehtali. Nekatere kose so ovili v mrežo, skozi katero bi lahko do lesa dostopale bakterije, ne pa tudi termiti. Drugi kos pa je imel v mreži dovolj velike luknjice, da so termiti lahko našli pot do lesa. Te kose lesa so na različnih lokacijah pobrali po šestih mesecih, enem, dveh ali celo štirih letih. Po preteku časa so ponovno poiskali kose lesa in pobrali, kar je od njih ostalo, jih očistili morebitnega blata in gliv ter jih stehtali. S primerjavo mase lesa pred in po razkroju so dobili mero za razkroj. 

Predhodne raziskave so že pokazale, da se stopnja razkroja lesa s strani mikroorganizmov v primeru dviga temperature za 10 stopinj Celzija dvakrat poviša. To so prav tako potrdili v danes predstavljeni raziskavi, dodatno pa so ugotovili, da se pri termitih stopnja razkroja lesa ob dvigu temperature poviša kar za 6,8-krat. Na območjih, kjer je bila temperatura za 10 stopinj Celzija višja kot drugje, je bil razkroj mrtvega lesa skoraj sedemkrat hitrejši. To pomeni, da se hkrati v ozračje sprosti tudi več ogljika.

Za predvsem pomembno pa se je izkazala spremenljivka, ki je merila, kako pogosto termiti odkrijejo mrtev les in ga uporabijo za vir prehranjevanja. Raziskovalna skupina je namreč ugotovila, da je odkritje mrtvega lesa s strani termitov občutljivo tako na temperaturo kot tudi stopnjo vlage v ozračju. Pogosteje so ga odkrili in ga začeli razgrajevati v suhih območjih z višjo temperaturo. Termiti so povišali razgradnjo mrtvega lesa v tropskih savanah, tropskih sezonskih gozdovih in v subtropskih puščavah.

Do sprememb v stopnjah razgradnje mrtvega lesa pride, ker podnebje vpliva na razgrajevalce. Termiti bodo tako lahko v prihodnje ob segrevanju ozračja imeli vidnejšo vlogo v kroženju ogljika. Prva avtorica raziskave Amy Zanne je za revijo Popular Science termite opisala celo kot male krave, ki sproščajo več metana v ozračje. Tovrstne raziskave so tako pomembne tudi za boljše podnebne modele, saj bodo natančneje opisovali dodatno sproščanje toplogrednih plinov zaradi razkroja lesne mase. 

Termite je spoznavala Zarja.

 

Vir in avtor fotografije: Charels Brewer, Termite tracks in the tree trunk - Tamborine Mountain National park, https://www.flickr.com/photos/charliebrewer/72612034

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness