Tresljaji na zahodu

Aktualno-politična novica
14. 10. 2021 - 8.00

V današnjih jutranjih znanstvenih novicah bomo govorili o prelomih v zahodni Sloveniji, ki so jih raziskovali nemški, italijanski in slovenski znanstveniki in znanstvenice. Uspelo jim je najti sledi površinskih pretrgov in jih povezati z močnejšimi potresi ob prelomih zahodne Slovenije v holocenu. Članek so objavili v reviji Solid Earth.

Slovenija se nahaja na območju, kjer se kontinentalna skorja počasi deformira. Razlog za deformiranje je premikanje Jadranske litosferske plošče proti severu, kjer trči v Evrazijsko ploščo. Ob tem se v Zemljini skorji ustvari pritisk, s sprostitvijo teh napetosti lahko nastane prelom, mi pa to čutimo kot potres. Občasno se zgodi, da na površju potres tudi vidimo, najpogosteje v obliki odprtih razpok, temu pa rečemo površinski pretrgi. Znanstvena skupina je svoje raziskovanje omejila na dva preloma zahodne Slovenije, Idrijski in Predjamski prelom. To sta desnozmična preloma, kar pomeni, da se desno krilo preloma pomika relativno v desno v horizontalni smeri. 

Preloma je znanstvena skupina raziskovala na specifičnih lokacijah, ki so jih določili s pomočjo digitalnega modela višin. Na takem tipu karte je mogoče na površju prepoznati, kje poteka močan prelom. Na izbranih lokacijah so nato izvedli geoelektrične raziskave, v katerih so s pomočjo električnega toka merili upornost spodaj ležečih kamnin in tako ocenili okvirno sestavo podpovršja. Na vsakem prelomu so prečno na prelom izkopali še paleoseizmičen jarek. V obeh primerih so v jarku popisali znake potresa, ki jih dodatno potrjuje še oblikovanost površja s površinskimi pretrgi. S pomočjo radiokarbonskega datiranja deformiranih sedimentov so potresom pripisali holocensko starost

Raziskava je pomembna, ker prikazuje, kako lahko prepoznamo najmočnejše potrese, ki so se zgodili v najmlajšem geološkem obdobju, holocenu. S prepoznavanjem močnejših potresov v mlajši zgodovini Zemlje lahko bolje razumemo aktivno tektoniko in deformacijo skorje nekega območja ter bolj zanesljivo ocenimo možnosti geohazarda, ki ga lahko povzroči potres.

Zjutraj vas je potresla Lea.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.