Vaginalni prenos raka

Aktualno-politična novica
13. 4. 2021 - 7.05

Japonska raziskovalna skupina v reviji The New England Journal of Medicine poroča o dveh dečkih z rakom pljuč, pri katerih je najverjetneje prišlo do vaginalnega prenosa raka med porodom.

Prenos raka z matere na otroka je izjemno redek pojav. Ocenjuje se, da se prenos zgodi pri eni od petsto tisoč mater z rakom, pri čemer ima raka približno ena na tisoč porodnic. V osemnajstih predhodno dokumentiranih primerih je do prenosa raka z matere na otroka najverjetneje prišlo prek placente.

Japonski znanstveniki in znanstvenice so dečka odkrili slučajno, v sklopu potencialne klinične študije. Z metodami sekvenciranja DNK nove generacije so želeli primerjati mutacije v več z rakom povezanih genih v zdravem in rakavem tkivu iste osebe. Pri dveh dečkih z rakom pljuč pa so odkrili, da se je genski profil rakavih celic zelo razlikoval od zdravega tkiva, kar je nakazovalo prenos raka z matere. Nadaljnje analize so pokazale, da celice raka pljuč nimajo kromosoma Y, njihov profil mutacij pa se je močno ujemal z mutacijami raka materničnega vratu njunih mater.

V predhodnih primerih prenosa raka z matere na plod prek placente so pri otrocih odkrili več metastaz v različnih delih telesa: v možganih, kosteh, jetrih, pljučih in mehkih tkivih. Ker pa so se pri dveh dečkih tumorji pojavili le v pljučih vzdolž bronhijev, je japonska raziskovalna skupina sklepala, da je do prenosa raka prišlo med vaginalnim porodom zaradi vdihavanja vaginalne tekočine, v kateri so bile rakave celice.

Dečka sta prva dokumentirana primera, ki kažeta na vaginalni prenos raka z matere. Avtorice in avtorji znanstvenega članka zaključujejo, da bi z opisanim postopkom sekvenciranja nove generacije lahko odkrili še več takih primerov in ocenili pogostost tovrstnega prenosa.

Raku se ne more načuditi Angelika.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness