Proti Tirani(ji) šolnin

Aktualno-politična novica
12. 12. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Protesti študentov, ki v Albaniji potekajo že od 4. decembra, se nadaljujejo v Tirani in vseh večjih albanskih mestih. Proteste je sprožila šolska reforma, sprejeta maja letos, ki med drugim univerzam dopušča močno povečanje šolnin ter uvaja plačljivost ponavljanja izpitov.

protesti v Albaniji
Protesti za ohranitev zelenih površin v prestolnici Albanije
 / 23. 3. 2016

Šolnine so se na albanskih univerzah sicer v zadnjem desetletju povečale za približno desetkrat, po podatkih albanskega statističnega urada pa so v zadnjem letu, torej še preden je nova reforma stopila v veljavo, izdatki za izobraževanje z 2,3-odstotnim dvigom doživeli največji porast med vsemi družinskimi izdatki. Univerze, tudi javne, so odvisne od šolnin in drugih stroškov, ki jih nalagajo študentom. Kljub temu je Univerzi v Tirani prejšnjega februarja že zmanjkalo sredstev za plačilo profesorskih plač. Vlada je situacijo sicer rešila, poskus odprave vzroka težav pa je nova šolska reforma, ki na pobudo univerz dovoljuje znatna višanja šolnin in povečanje vpisnih kvot.

Takšno reševanje problemov, ki jih je povzročilo dolgoletno pomanjkanje javnega financiranja visokega šolstva, pa po mnenju študentov, ki že osem dni zasedajo univerze, trge in glavne ulice, težave samo poglablja.

S protestov v središču Tirane se javlja študentka in aktivistka gibanja Za univerzo Bora Mema.

*Izjava.

O kontekstu albanskih protestov
 / 11. 12. 2015

Povišanje šolnin in plačljivost ponavljanja izpitov je zgolj iskra, ki je sprožila proteste, katerih pravi vzrok je že več let trajajoče nezadovoljstvo z albanskim visokošolskim sistemom.  Mema omenja nekatere težave, s katerimi se soočajo študenti.

*Izjava.

Resnost albanske akademske situacije opiše tudi Taulant Muka, nekdanji namestnik ministra za izobraževanje, ki je zaradi razočaranja nad delovanjem ministrstva po zgolj dveh tednih odstopil s položaja.

*Izjava.

Muka vzroke in krivdo za nastalo situacijo vidi tako pri politiki vlade kot tudi opozicije, ki sta od padca komunizma sistemsko uničili visoko šolstvo.

*Izjava.

Ni torej presenetljivo, da študenti vladi ne zaupajo. Premier Edi Rama je sicer pozval k pogajanjem, a ga je študentsko gibanje zavrnilo.

Odločitev za zavrnitev pogajanj pojasni Mema.

*Izjava.

Muka se z odločitvijo študentov strinja, rekoč, da rešitev ne more priti s strani skorumpirane politike in da zahteve protestnikov predstavljajo edino možno rešitev propadajoče albanske akademske sfere.

*Izjava.

Muka je glede uresničitve zahtev in vpliva protestov na albansko družbo optimističen. V študentskih protestih vidi alternativo propadli strankarski politiki zadnjih osemindvajsetih let.

*Izjava.

Podobno tudi Mema opiše vzdušje v Albaniji kot navdano z novim upanjem in v pričakovanju skorajšnjih radikalnih sprememb, ki bodo presegale zgolj akademsko sfero.

*Izjava.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.