Država napravila križ čez Križanke

Kulturna ali glasbena novica
10. 12. 2019 - 15.10

Križanke v občinsko last in izselitev Oblikovne
 / 9. 12. 2019
V včerajšnjem OFFsajdu smo poročali o namerah Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da se zgradbo Križanke, ki je v mešanem lastništvu občine in države, v celoti prepusti občini, ta pa bi nato iz prostorov izselila Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, krajše SŠOF, ter Križanke v celoti prepustila Festivalu Ljubljana. Vodstvo šole je bilo zgolj neuradno obveščeno, da morajo prostore zapustiti do 1. 9. 2022. Včeraj predstavniki MOL in Festivala Ljubljana niso dajali izjav, so pa danes o problematiki Križank spregovorili na tiskovni konferenci, na kateri je župan Zoran Janković razkril par zanimivih informacij o kupčiji med občino in državo.

Izjava.

Janković je imel za idealno lokacijo za šolo svoj predlog, a na njegovo žalost ga ministrstvo ni sprejelo.

Izjava.

SŠOF bodo preselili na Roško, v isti kompleks, ko oziroma če bo ta zgrajen, kot Akademija za likovno umetnost. MOL je zato z ministrstvom sklenil dogovor, da do 1. 9. šola sme ostati v Križankah, v zameno pa lahko MOL zastonj uporablja parkirišče NUK 2. Neuradne informacije, ki jih je ravnatelj prejel o datumu izselitve, torej držijo. 

Izjava.

Festival Ljubljana te prostore nujno potrebuje, meni Janković, zato mora šola v vsakem primeru iz Križank. Z ministrstvom je zato za 52-odstotni delež Križank sklenil kupčijo, s katero v zameno za spomenik državnega pomena, ki ga je Plečnik zasnoval z namenom, da v njem poteka pouk, država od občine prejme zazidljivo zemljišče v bližini mestnega jedra.

Izjava.

Gre torej za absolutno zmago Festivala Ljubljana, čigar direktor Darko Brlek se v intervjujih rad pohvali, koliko denarja njegov festival prinaša visoko cenovnim hotelom in restavracijam v Ljubljani nad srednjo šolo, ki interesom hotelirjev in gostincev ne služi. Kljub temu Janković poudarja, da sam ne razume, kaj pomeni interes kapitala, in prosi, naj mu kdo to pojasni.

Izjava.

Do zaključka redakcije od ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala odgovorov na naša vprašanja v zvezi z dogovorom, o katerem je govoril župan, nismo prejeli.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

brez meja krizanke ,niso obcinske ,niti drzavne ,leta1949 so jih nacionalsocializirali itd .obcinski butalci naj si zgradijo svoje, ne dvomim, da bi ustvarili betonski kic prvega razreda..festival nima kaj izsiljevati, brleka pa predvsem na alkotest -rezultat, le tega je znan ze vnaprej...sramota , nenacelnost ,netoleranca in dvojna merila to je zrcalo kvazikulturnih bebomasnikov..

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.