Povzetek 6. redne seje ŠOU v Ljubljani

Oddaja
28. 5. 2023 - 16.00

18. maja je v prostorih Študentskega kampusa potekala 6. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, na kateri so poslanke in poslanci razpravljali o peticiji proti ukinitvi študentskih bonov. Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je z zbiranjem podpisov pod omenjeno peticijo začela na nedavni Škisovi tržnici. Peticijo je poslancem predstavil Andrej Pirjevec, bivši predsednik ŠOS-a, ki je napovedal tudi, da bodo po seji začeli z aktivno spletno promocijo. Pirjevec pojasni razloge za peticijo.

Izjava

V nadaljevanju svojega nastopa se je Pirjevec opredelil tudi do predloga vzpostavitve študentskih menz, ki ga ne podpira, saj bi po njegovem mnenju s sistemom menz zmanjšali dostopnost obrokov. ŠOS bi menze sprejel le, če bi te predstavljale razširitev že obstoječega sistema. Na podlagi »indicev«, ki jih je preučilo vodstvo ŠOS-a, pa predlog vzpostavitve študentskih menz ne zasleduje cilja razširitve že obstoječe ponudbe. Kakšni so ti »indici«, nam bo pojasnil Pirjevec.

Izjava

Za konec predstavitve je Pirjevec študentske poslance še nagovoril k podpisu peticije in napovedal, da bodo promocijo peticije prevzele tudi lokalne študentske organizacije, zbiranje podpisov pa bo potekalo na vseh večjih študentskih dogodkih. Sledila je razprava z vprašanji. Debato je odprl predsednik zbora, Matej Igličar iz vrst modrih Pand Pravne fakultete. Zanimalo ga je, kako bi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvedlo reformo sistema študentskih bonov. Pirjevec je v odgovoru pojasnil, da je še prezgodaj, da bi govoril o konkretnih rešitvah, a k temu dodal, da bi bila organizacija menz po njegovem mnenju velik zalogaj s finančnega, logističnega, infrastrukturnega in kadrovskega vidika. Povedal je tudi, da po podatkih, ki jih je ŠOS prejel od ministrstva, vsaka fakulteta – vsaj na začetku – ne bi dobila menze. V Ljubljani naj bi zgradili 3 do 4 nove javne kuhinje. Časovnica za prenovo sistema, ki naj bi ga načrtovalo pristojno ministrstvo, po besedah Pirjevca še ni znana, večjih sprememb pa na začetku prihodnjega študijskega leta ne pričakujejo. Pirjevec je prav tako komentiral, zakaj naj bi ministrstvo za delo, ki ga vodi koordinator stranke Levica Luka Mesec, prevzelo pobudo za vzpostavitev študentskih menz in projekt tudi izvedlo.

Izjava

Ministrstvo je sicer že dan kasneje Slovenski tiskovni agenciji pojasnilo, da ne nameravajo ukiniti študentskih bonov. Začenjali naj bi le pogovore o prenovi sistema in uvedbi dodatnih javnih kuhinj. Objavili so tudi že razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane prehrane za leti 2023 in 2024. 

V razpravo se je poleg Igličarja vključil še Domen Vrhovnik, poslanec opozicijskega poslanskega kluba Glas, ki je s študentskimi aktivističnimi skupinami Iskra, Študentska fronta in LDŠ pobudnik ter soorganizator iniciative za vzpostavitev študentskih menz. Nekaj ur pred sejo je v Placu potekala še skupščina kluba Glas, na kateri so prav tako govorili o študentskih menzah. Vrhovnik je spregovoril o ekonomskih interesih študentskih funkcionarjev, ki naj bi se po njegovem mnenju skrivali v ozadju prizadevanj Študentske organizacije Slovenije, da sistem subvencionirane študentske prehrane ohrani v obliki, kot ga poznamo danes.

Izjava

ŠOS smo kontaktirali o proviziji, ki naj bi jo po besedah Vrhovnika prejemali za vsak unovčen bon. Odgovorili so nam, da provizijo v višini 11 centov prejme podjetje Imovation za tehnično podporo sistema, sami pa deleža od unovčenih bonov ne prejmejo. Sistem za unovčenje študentskih bonov oziroma terminale za odčitavanje bonov je sicer razvilo podjetje Imovation in njihov družbenik Margento R&D. Trenutni direktor Margenta je prav tisti Žiga Schmidt, ki je med februarjem 2014 in 2016 zasedal pozicijo predsednika ŠOS-a. Prokuristka Margenta, Romana Butolen pa je direktorica podjetja Imovation. 

Po mnenju poslanca Vrhovnika sistem subvencionirane študentske prehrane še zdaleč ni dostopen za vse. Izpostavil je skupine študentov z alergijami, celiakijo, ter tiste, ki iz osebnih ali verskih prepričanj določene hrane ne uživajo. Kritičen je bil tudi do kvalitete prehrane, ki je študentom na bone dostopna. Lani sta največ javnih sredstev od unovčenih subvencij za študentsko prehrano dobila ponudnika Žito in McDonald’s. Za konec Vrhovnik doda še.

Izjava

V svojem odgovoru je Pirjevec brezplačno študentsko prehrano označil za nedosegljiv cilj. To pa podkrepil z besedami, da država ni zmožna zagotoviti niti višje subvencije. 

Izjava

Vrhovnik je kasneje predstavil še nekaj organiziranih študentskih menz iz tujine, ki jih je sam označil za primere dobrih praks. Ob tem je poudaril, da vzpostavitev sistema, ki bi zagotavljal cenejše ali brezplačne obroke, ni nemogoča, in dodal, da sistem subvencionirane prehrane, financiran iz javnih sredstev, ne bi smel podpirati zasebnih podjetij.

Drugačnega mnenja kot Vrhovnik je bil podpredsednik študentskega zbora in član poslanske skupine Povezani, Luka Mihalič. V repliki je poudaril pomen svobodne izbire ponudnika prehrane in poslance pozval k nacionalni akciji za ohranitev prostega trga študentskih bonov.

Izjava

V debato je stopil še »nekoliko manj znan« poslanec, ki je zbrane spomnil, da se borijo za menze, ki pa so jim pravzaprav že na voljo.

Izjava

Pod točko razno so študentski funkcionarji zbrane povabili na več dogodkov, ki jih redno organizira ŠOU v Ljubljani. Med njimi so izlet v Gardaland, tek na grad in tokrat – vznemirljivo – kar dve peticiji. Poleg peticije za ohranitev sistema študentskih bonov so še enkrat izpostavili peticijo za zagotovitev brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto:  delo avtorja

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ko spregovori naduta pamet obstoječih študentskih funkcionarjev, ki preko seje študentskega zbora odkrito polemizirajo z ministrom (kot da so se z njim srečali v gostilni), se primite za denarnice. Alo! Država, ki je (zaenkrat še) JAVNA institucija, ni dolžna preko subvencij študentskih bonov financirati nobenih zasebnikov, ampak bi MORALA izbrati, kdo bo študentkam kuhal obroke, saj plača. Svobodni trg pa že več kot 10 let gnije na smetišču zgodovine. Samo še trupla živih mrtvecev se hranijo s to idejo! Pa dober tek.

Še dobro, da je tudi RŠ še vedno javni zavod, (sigurno ne) financiran iz sumljivih privatnih financ in večinoma pisoč o lokalnih, ne preveč grandioznih scenah maloburžujskega života

Grem raje na Subway.

Bi bilo pošteno, če bi se v članku upoštevali vsi vstopi v debato. Se mi zdi nekorektno, da se moja replika na poslanca Vrhovnika ni vključila, tudi zato, ker se je nanašala na domnevne primere dobrih praks, ki jih je poslanec izpostavil in jih članek tudi navaja. Je pa res da sem to opazil 5 mesecev kasneje, tak da my bad. Grem dalje igrat šah.

Upam, da ne igraš rapida, sicer boš vedno pušnil po času.

1. D4

Nf6

2. C4

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness