Pismo podpore uredništva RŠ UP INDE KOPER

Pismo podpore uredništva RŠ UP INDE KOPER

Mnenje, kolumna ali komentar
25. 1. 2017 - 17.00

 

Prostorom tovarne INDE v Kopru, ki jim je življenje vdihnila tamkajšnja mladina, grozi zaprtje. Prostore zdajšnje Ustvarjalne platforme INDE, ki so skoraj desetletje bili zapuščeni, so mladi zasedli v letu 2014 zaradi pomanjkanja primernih prostorov za njihove dejavnosti.

V dveh letih so tam organizirali več kot 300 dogodkov: koncertov, filmskih večerov, večerov poezije, predstavitev knjig in podobno. Izvajali so tudi socialne programe, kot je razdeljevanje hrane socialno ogroženim in športne dogodke z vzpostavitvijo skate parka in različnimi delavnicami. Vse to so naredili brez kakršnekoli finančne pomoči, hkrati pa je UP INDE nekomercialen prostor, namenjen vsem. Prostore, ki jih uporabljajo, so očistili azbesta in poskrbeli za generator elektrike. Vse je bilo narejeno samoiniciativno, z dobro voljo ljudi in s prostovoljnimi prispevki. Mladi so tako vzpostavili nujno potrebne prostore za svoje dejavnosti in druženje, ki jim jih javne inštitucije ali nočejo ali ne morejo zagotoviti.

Ne samo, da tega nočejo ali ne morejo zagotoviti, zdaj bi to rade še preprečile. Družba za upravljanje terjatev bank se je namreč po več letih ignorance spomnila, da bi bil lahko tamkajšnji azbest nevaren, zato je menda v dobro uporabnikov takoj ukazala izpraznitev tovarne. V oči bode sovpadanje z namenom prodaje zemljišča. DUTB namreč do začetka februarja zbira zavezujoče ponudbe za nakup. Z zaprtjem so v prostorih ostali tudi osebni predmeti uporabnikov, ki naj bi jih do konca januarja 2017, tako kot sebe, uporabniki odstranili. Ti opozarjajo, da bi se tovarna lahko očistila tudi brez njihove deložacije, saj so prostore, ki jih uporabljajo, očistili že sami.

INDE, nekdaj tovarna v družbeni lasti, bi morala to ostati tudi danes, ko kritično primanjkuje avtonomnih prostorov, ki ne delujejo po logiki čim večjega profita. DUTB niti ni zadolžena za to, da preuči, niti ni izmerljivo, kakšen socialni vpliv ima UP INDE, a bi se vseeno morala zavedati, da takšni avtonomni prostori gotovo prinesejo več k družbi kot kakršnakoli druga raba, za katero se bodo odločili morebitni bodoči kupci zemljišča. Ironično, zemljišče tovarne INDE je prešlo na DUTB ravno zaradi neuspešne tranzicije iz socialističnega v kapitalistični sistem in privatizacije družbene lastnine, ker je zadnji direktor in večinski lastnik tovarne INDE Danilo Pines finančno izčrpaval podjetje in ga tako pripeljal do stečaja.

Na Radiu Študent podpiramo samonikle, avtonomne, neprofitne in vključujoče skupnosti, ki se ne podrejajo logiki komercialnih prostorov in zagotavljajo vsebine za vse, tudi tiste na robu družbe. UP Inde je za mlade in malo manj mlade Koprčane ključna institucija, ki zagotavlja funkcije, ki bi jih morala zagotavljati že država. Absurdno je, da se mora socialno, športno, kulturno in še kakšno funkcijo v družbi zagotavljati v ilegali v prostorih zapuščenih tovarn, še bolj pa to, da država s svojimi institucijami poskuša to delovanje onemogočati. Še posebej skrb vzbujajoče pa je, da se s takim postopanjem državne, paradržavne ali lokalne oblasti ne sooča le UP Inde, temveč lahko zaznavamo porast podobnih primerov po celotni Sloveniji. S podobnimi situacijami so se v zadnjem času spopadli tudi uporabniki ljubljanske Tovarne Rog, izolskega skvota Argo, novomeškega Sokolskega doma, pred časom pa tudi kranjskega Trainstation Squata.

 

Uredništvo Radia Študent

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala puno. INDE ima vas rad :-*

˝Z zaprtjem so v prostorih ostali tudi osebni predmeti uporabnikov...˝ ?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.