NASLOV PRIDE ZADNJI

Oddaja
19. 12. 2020 - 18.00

23. Pripovedovalski festival se z dvema dogodka seli na frekvenco Radia Študent. V radijskem dogodku »Naslov pride zadnji« igralke Anja Novak, Nataša Keser in Maruša Majer pripovedujemo kratke zgodbe po lastnem izboru.

Ljudske zgodbe so nastale in se poglabljale s pripovedovanjem. V svojem bistvu so, še preden so s pomočjo zapisov in pretvorb v knjižni jezik postale del literarnega kanona, pripadale govorjenemu jeziku. Večina sodobne literature pa pripada papirju, ne stopi samoumevno in naravno v pripoved, ki je v svojem bistvu vsaj delno tudi improvizacija in komunikacija z občinstvom. Kako in zakaj jih pripovedovati? O čem torej pripoveduje pripovedovalec, ko podaja kratko zgodbo? O zgodbi? Ali o lastni izkušnji njenega branja? Je zgodba potem še avtorjeva ali je pripovedovalčeva? Tri zgodbe, tri pripovedovalke, trije pristopi k interpretaciji zgodbe.

Anja Novak pripoveduje zgodbo Lucie Berlin z naslovom Dr. H. A. Moynihan. Pisateljičina zbirka kratkih zgodb Priročnik za čistilke je v prevodu Pie Prezelj izšla pri Cankarjevi založbi v letu 2018.

Nataša Keser pripoveduje kratko zgodbo Literadrom pisatelja Jasmina Freliha. Izšla je v zbirki Ideoluzije pri založbi LUD Literatura v letu 2015.

Maruša Majer pripoveduje kratko zgodbo Rumene Bužarovske Moj mož pesnik. Zgodba je v prevodu Ane Duša del predstave SNG Drama Moj mož, ki je bila v režiji Ivane Djilas premierno uprizorjena oktobra 2020.

Radijski dogodek 23. Pripovedovalskega festivala je nastal v produkciji Zavoda Homo Narrans in v sodelovanju z Zavodom Radio Študent.

Pripravila Špela Frlic, tonski tehnik Samo Pavlica. Finančno je dogodek podprl Mol – Oddelek za kulturo.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness