STEZICE

STEZICE

Oddaja
9. 11. 2016 - 8.15

STEZICE

Spoštovano poslušalstvo. Lepo pozdravljeni v novi sredini rubriki Stezice, ki enkrat mesečeno zamenja urbano ljubljanocentrično antropološko rubriko Pazi drek. Uvodoma pa nekaj metodoloških in konceptualnih pojasnil. Medtem ko se rubrika Pazi drek pretežno zanaša na opazovanje z udeležbo in tako že po naravi stvari vzpostavi razliko med avtorjem in predmetom raziskave, Stezice predpostavljajo srečanje subjektov. Pričujoča rubrika bo torej skozi nabor kratkih pričevanj prebivalcev ali prebivalk slovenskih vasi in zaselkov ter krajšim uvodnim tekstom avtorja poskušala osvetliti včasih mistificirano, včasih poenostavljeno, včasih čaščeno, včasih zasmehovano - podeželje.

K pojmom. Vasi in zaselki so, kot nas je učila geografska prosveta, oblike naselij. Od mest sta ti dve obliki ločeni predvsem kvantitativno. V našem etru se bodo torej ob tem nerednem terminu znašli predvsem grozdi bivališč z največ 200 dušami. Subjekti, ki jih bomo na Stezicah srečevali pa so naključni prebivalci omenjenih naselbin, ki jih je moč locirati preko modrih strani.

Namen rubrike je torej odpreti prostor srečanju avtorja z vsemi pozitivnimi, negativnimi ali vrednostno nevtralnimi predsodki ter enako pristranskega vaščana ali vaščanke. Srečanja pa seveda odprejo prostor interpretacijam, ki naj se zgodé med ušesi poslušajočega ali poslušajoče ter strmijo k preseganju prej omenjene mistifikacije, poenostavljanja, glorifikacije ali zasmehovanja.

V današnji oddaji stezice Navrškega vrha, majhne vasi s 44 prebivalci, ki leži med Ravnami na Koroškem in Uršjo Goro. Prisluhnite.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness