Écriture géologique

Oddaja
1. 1. 2024 - 23.00

V prvi Art-arei leta 2024  boste imeli priložnost prisluhniti frekvencam materializirane zavesti umetnice in filozofinje Elisabeth von Samsonow. Novo leto začenjamo s prerazporejanjem nekaterih konceptov, ki se dotikajo pisanja, govorjenja in razumevanja vloge sodobne umetnosti ter položaja njenih ustvarjalk. Stare pomanjkljivosti lahko postanejo nove prednosti. Elisabeth von Samsonow, ki živi in dela na Dunaju ter v različnih podeželskih krajih – neolitskih najdiščih – Spodnje Avstrije, nam bo pripovedovala o tovrstnih preobratih.

Samsonow vodi katedro za antropologijo umetnosti na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Soustanovila je raziskovalno skupino The Dissident Goddesses Network – Mrežo disidentskih boginj, ki svoje umetniško delovanje umešča v sodobne eko-matriarhalno-feministične prakse. Za umetnico-filozofinjo je teorija praksa. Ob tem spreminja pragove med obema področjema, tako da se teorija za trenutek dotakne umetnosti in ob tem dobi nov smisel. 

Povod za pogovor je njena knjiga, pravkar izdana pri dunajski založbi Sonderzahl. Naslov dela bi lahko prevedli Muzej začetkov. Deklica, konj, drevo. V njem avtorica vleče raznorazne silnice, da bi zagotovila miselna orodja in smeri za zamršeno zgodovinsko naracijo idej, ki nas pripravlja na izzive prihodnosti.

 

Slika: Courtesy of Elisabeth von Samsonow and Sonderzahl © 2023

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.