90 let strnjenih v eno

Kulturna ali glasbena novica
8. 10. 2013 - 14.10

Kinodvor bo 15. oktobra praznoval 90 let svojega obstoja. V sklopu tega pripravljajo enoletni projekt Leto kina v sodelovanju z mnogimi nekdanjimi kinematografi, ki jih lahko najdete na kino zemljevidu in sorodnimi prostori, ter Slovensko kinoteko. Sprva se je imenoval Ljubljanski dvor in prvi v njem predvajani film je bil avstrijski film Mladi Medardo. Filme so spremljali prvi slovenski plakati Petra Kocjančiča, ki so trenutno na ogledu do 7. novembra v NLB galeriji Avla. Že v začetku leta 1930 je bil prav tam predvajan prvi zvočni film Moderni Faust. Z leti pa se je na tem prostoru zamenjalo mnogo repertoarjev. Prisluhnimo Koen van Daele-u, pomočniku direktorice za program:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V sklopu Leta kina se bo odvilo kar nekaj različnih spremljajočih dogodkov, med drugim mednarodna konferenca o pomenu kina včeraj, danes, jutri; predavanja za mlade; razstave; Mesto bere, če omenimo samo nekatere. Kaj predstavlja sodelovanje s projektom Mesto bere, nam je na tiskovni konferenci povedala Tjaša Smrekar, vodja projekta Leto kina:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Ker pa se je pred kratkim začelo tudi šolsko leto za študente, se lahko danes oglasite tudi v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo. V okviru mednarodnega projekta Spectrum, Svetlobna gverila zaključuje svoj letošnji program na domačih tleh s predavanjem in projekcijo estonskega oblikovalca svetlobe Priita Tiimusa: Barve v arhitekturnem osvetljevanju. Predavanje in projekcija se bosta začela ob 19. uri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness