Danes je nov dan

Kulturna ali glasbena novica
22. 3. 2013 - 14.13

Danes je nov dan. In danes je tudi dan vode. Ob tej priložnosti bo gibanje Danes je nov dan s pomočjo Protestivala organiziralo protest proti privatizaciji vode, saj so prepričani, da je voda javno dobro in da je nihče nikoli ne bi smel izrabiti za osebno korist in dobiček. Ob 15. uri se bodo na Prešernovem trgu zbrala vodna bitja, ki bodo skušala javnost opozoriti na pretečo nevarnost prilaščanja vode. Več o tem je povedal eden od sodelavcev projekta, Filip Dobranič:

 

______

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_____

 

Element zraka so dobro občutili umetniki in kuratorji, ki so sodelovali na prvem grškem umetnostnem bienalu Santorini, ki se je končal septembra lani. Njihovi honorarji in umetnine so po navedbah STA namreč izpuhteli v zrak. Na bienalu je sodelovala tudi slovenska umetnica Tanja Radež. Njena dela je prijavila mariborska Kibla, ki je tudi plačala vse stroške predstavitve, umetničinih del pa še do danes niso dobili nazaj. Vodstvo bienala je nedosegljivo, ustanovitelj festivala pa je prav tako izpuhtel v zrak. Bienale pa na spletni strani že napoveduje drugo edicijo, ki naj bi se zgodila leta 2014.

***

Prehajamo k elementu ognja. Ogenj je ljudem dal Prometej, ki je imel popolnoma drugačen odnos do ljudi kot vrhovni bog Zevs. Zevs je želel, da ljudje ostanejo nevedni, da živijo v bedi in zaostalosti, saj bi jih tako lažje nadzoroval. Prometej pa je z ljudmi delil modrost bogov. Naučil jih je govoriti, misliti, jim predal vse vrste umetnosti in spretnosti ter jim podaril luč ognja. Toda, kakšne vrste dar je ogenj? Starih bogov ni več. V kakšen svet se je danes prebudil Prometej? Takšna vprašanja so si zastavljali umetniki skupine G-FART, ko so pripravljali predstavo Prometej: apologija za razklano osebnost in zbor lačnih ljudi, ki bo danes ob 20. uri doživela premierno uprizoritev v gledališču Glej. Predstava je nastala po motivih Ajshilove tragedije Vklenjeni Prometej in romana Dostojevskega Bratje Karamazovi. Nekaj utrinkov z novinarske konference:

______

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

_____

 

Za konec je ostal še element zemlje. Po trdnih tleh Mednarodnega grafičnega likovnega centra se boste lahko sprehodili to nedeljo, ko bo organizirano javno vodstvo po razstavah Umetnost Williama C. Burroughsa in Kartografija medprostora. Pesnik Uroš Zupan bo ob ogledu razstave predstavil tehniko cut-up, ki jo je do popolnosti razvil ameriški performer, likovnik in literat William C. Burroughs. Kartografijo medprostora pa bo predstavil kar njen avtor sam. Akademski slikar Miroslav Cukovic bo obiskovalce popeljal skozi ustvarjene medprostore.

 

Elementarne kulturne novice je pripravila Tjaša Mislej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness