Fotografija iz karantene

Fotografija iz karantene

Kulturna ali glasbena novica
16. 4. 2020 - 15.15

Pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Ukrepe države na področju kulture v času epidemije koronavirusa je v pogovoru z Slovensko tiskovno agencijo, krajše STA, komentiral tudi ekonomist in kulturolog Andrej Srakar. Srakar je izpostavil, da je kultura trenutno eden izmed bolj prizadetih sektorjev družbe, a se ji s kriznimi razmerami ne bo potrebno soočati na dolgi rok, saj recesija ni strukturne narave. Po Srakarjevem mnenju se bomo s pravilnimi ekonomskimi ukrepi povrnili na raven delovanja pred epidemijo v roku od pol do enega leta, enako naj bi veljalo za kulturni sektor. Na splošno bo izid krize odvisen od tega, ali bo država še naprej rezala javni proračun za kulturo in se bo odločila ustrezno pomagati samozaposlenim na tem področju. Ker se samozaposleni v kulturi že sicer soočajo s problemom majhnega trga za njihove storitve in večjo neenakostjo ter negotovostjo porazdelitve prihodkov od ostalih sektorjev, je Srakar še dodal, naj se jim izplačajo prihodki na podlagi mesečnega povprečja v lanskem letu. 

Nadaljujemo s kulturo v samoizolacijah. Fotogank je skupina iz karantene delujočih podalpskih fotografov, ki so se odločili, da se bodo na omejitvene vladne ukrepe zaradi epidemije koronavirusa odzvali s projekcijami fotografskih del različnih slovenskih avtorjev. Skupina bo pustim ljubljanskim ulicam skušala povrniti življenje, saj jim trenutno prostori, kjer običajno razstavljajo in predstavljajo, niso na voljo. Fotografi bodo slike na sosednje stavbe projecirali kar iz domačih oken. Začeli so že 10. aprila ob 21. uri na Trubarjevi ulici, ko sta svoje delo predstavila Matjaž Rušt in Manja Zore. Fotografi bodo svoje vsakodnevne večerne projekcije vse do 20. aprila ob isti uri predvajali na Facebooku: danes jih bosta predstavljala Luka Cjuha in Ciril Jazbec, jutri pa Jurij Korenjak ter Jure Matičič. O skupini in njenem trenutnem projektu nam je povedal član Klemen Skubic.

izjava

Skubic predstavi vsebino projekta.

izjava

Skubica smo povprašali še o prihodnosti skupine Fotogank in odzivih, ki jih je njeno delo do zdaj poželo.

izjava

Slovenski filmski center je v sodelovanju z domačimi filmskimi ustvarjalkami in ustvarjalci, Bazo slovenskih filmov ter Kinoteko danes sprostil dostop do še 11 slovenskih filmov. Z akcijo Vsi (filmi) doma so pričeli pred štirimi tedni in pol, obiskalo pa jo je že več kot 53.000 ljudi. Med drugim bosta na voljo celovečerca Zgodbe iz sekreta scenaristov in režiserjev Gregorja Andoljška in Tijane Zinajić ter Voda v očeh scenarista in režiserja Jožeta Baše, prav tako bosta na ogled dokumentarni produkciji Marte Frelih z naslovom Ita Rina, Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood in Stoletje sanj Vena Jemeršića. Poleg celovečernih filmov bosta dostopni tudi dve kratki animirani TV seriji Princ Ki-ki-do ter dva kratka animirana filma: Mehurčki scenaristke in režiserke Antonelle D'Amico ter komedija Preveč scenarista in režiserja Mihe Ovna.

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

RŠ praznuje 51 let! Če bi radi spodbujali kakovostne radijske vsebine tudi v postabrahamski dobi, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.