Fotografija na hard in fotografija v filmu

Kulturna ali glasbena novica
7. 4. 2016 - 15.20

Današnje novice so zaznamovane s pogledom skozi fotografski objektiv. Natančneje s pogledom Borisa Cvjetanovića, ki s svojim realističnim umetniškim pristopom ne skuša olepšati današnjega sveta: najbolj ga zanimajo motivi revščine, življenje marginaliziranih skupin, nevidni ljudje ulice in ljudje, ki v zaprtih institucijah niso več na očeh množice. In če Cvjetanović išče svetost življenja v podzemljih,  Goran Trbuljak preizprašuje lastni ustvarjalni proces, avtorstvo in institucije, v katere je le-to nenehno vpeto. Danes se bo njuno ustvarjanje pretopilo v skupno razstavo Prizori brez pomena in drugo.  Nekaj o razstavi pove Boris Cvjetanović.

Izjava se nahaja v posnetku.

Srečanje in preplet njunih izraznih niti si lahko ogledate danes ob 19. uri v Galeriji P74.

Na današnji dan pa se k črno-beli fotografiji vrača tudi Ivan Dvoršan, ki se ozira v preteklost. Obuja industrijsko vsakdanjost, v kateri so ljudje prisotni le z odsotnostjo. Na fotografijah upodablja prepreke, ki jih ustvarjajo zidovi in gradbeni odri, skupaj s stopnjevanjem sivo-črne barvne skale pa skuša upodobiti omejitev  komunikacije. 120 fotografij prikazuje opus že preminulega Ivana Dvoršana danes v Moderni galeriji ob 18. uri.

In še nekaj skozi objektiv kamere. Zdi se, da so družbene konfrontacije zasedle mesto ekoloških katastrof, starejših tematik znanstveno-fantastičnega filma. Fantastični film postaja odsev v ogledalu družbe, prikazuje mlade junake v boju proti represivnim političnim sistemom in njihovo prizadevanje za napredek. Ali je takšna reprodukcija kulture vendarle možna v današnjih okvirih, ki jih gradi kapitalizem? Ali se na koncu ne sprevržejo vsi filmi v distopijo in vzbudijo dvom v znanstveni napredek? Na Kinokatedri bodo o slednjih pretresljivih vprašanjih diskutirali: Jan Princl, Sašo Slaček, Anže Dolinar, Marko Bauer, Primož Krašovec, Dragan Nikčević in Maja Predalič. Danes se v Kinoteko ob 18.00, s pojmom političnega v znanstveni fantastiki, vrača Matrica. O njej bo spregovoril Jan Princl.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

In še nekaj o uvodu v diskusijo.

 

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Skozi objektiv sta novičarili Ana in Špela.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness