Gledališke nagrade in zvok

Kulturna ali glasbena novica
8. 4. 2015 - 15.10

Včeraj se je končal 45. teden slovenske drame, organiziran s strani Prešernovega gledališča Kranj. Tudi letos je občinstvo ocenjevalo vse predstave iz tekmovalnega, spremljevalnega in mednarodnega programa. Najvišjo povprečno oceno je nazadnje dobila predstava Vzemi me v roke Evalda Flisarja, s kar 4,8 točk od petih. Od leta 2012 podeljujejo tudi nagrado za mladega dramatika, ki jo je tokrat izmed osmih prispelih besedil prejela Katja Markič za delo Ptice selivke.

 

Prešernovo gledališče Kranj podeljuje tudi priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji v preteklih desetih letih, ki se imenuje po dveh utemeljiteljih sodobne institucionalne dramaturgije na Slovenskem, Herbertu Grünu in Lojzetu Filipiču. Nagrada se podeljuje od leta 1979, od leta 2003 bienalno. Letos jo je prejel Vasja Predan, publicist in teatrolog, za poglobljeno in tankočutno spremljanje slovenskega gledališča. Ob koncu obrazložitve so celo zapisali, citiramo: »Njegova strastna privrženost gledališču, njegova vsestranska informiranost in njegova poklicanost k pisanju predstavljajo dragocen zgled, ki mu izrekamo priznanje in zahvalo.«

 

Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev iz tekmovalnega programa festivala po izboru žirije je prejela predstava 1981 Simone Semenič v režiji Nine Rajić Kranjac in v izvedbi in produkciji Gledališke skupine mladih/AGRFT in Gledališča Glej. Žirijo so sestavljali: Zala Dobovšek, Milivoje Mladenović in Alja Predan. Simona Semenič pa je slavila tudi v kategoriji nagrade Slavka Gruma za besedilo Sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije.

 

***

Kar se tiče današnjih dogodkov, pa bomo lahko v Kinu Šiška prisluhnili že tretjemu letošnjemu trojnemu koncertnemu dogodku CONE, na katerem se bosta v ciklu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO predstavili domača Maja Osojnik in Kanadčanka Anna Friz, s katero smo se o dogodku tudi pogovarjali. Najprej nam je povedala, na kakšen način izvablja zvoke:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ali bosta z Majo nastopali samo posamezno ali tudi v duetu, kot smo lahko slišali v preteklih dveh ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO dogodkih?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Anna Friz tokrat ni prvič v Ljubljani:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.