Iliada in Arteast 2000+ gostujeta

Kulturna ali glasbena novica
26. 4. 2018 - 15.10

Kulturne novice so danes zaradi jurišnega državnega praznika razvlečene čez dva dni in še vikend, saj namreč kultura za praznike počiva. Na portalu slovenske tiskovne agencije za jutri ni napovedanih pomembnejših dogodkov. Tako rekoč se cela Slovenija že dalj časa pripravlja na praznike, vse smo stlačili v teden poprej, danes še zadnji večerni kulturni opravki pred podaljšanim vikend dopustom in najlepša hvala za praznik dela!

 

So pa nekateri poskrbeli, da gostujemo v tujini, kjer prazničnega poudarka očitno ni tako slutiti, in sicer v Budimpešti, kjer gostuje Iliada režiserja Lorencija in v Berlinu, kjer Moderna galerija gostuje z deli zbirke Arteast 2000+ na razstavi z naslovom Hello World. Revising a Collection. Ker so se Nemci poprej pretirano osredotočali na zahodno umetnost, zdaj vabijo umetniške kolekcije iz drugih držav, poprej na nemškem trgu umetnosti ne-zastopanih del vzhodne Evrope. Ker pa se nam ne v Berlinu, ne tu niso oglasili na klice in prošnje, smo namesto kustosinj ali službe za stike z javnostjo, poprosili kar gospodično z blagajne Moderne galerije, da nam pomaga prebrati namišljeni intervju, poustvarjen s podatkov na njihovi spletni strani. Zahvaljujemo se za pomoč.

 

Izjava

 

Leta 2017 ste postavitev zbirke naslovili Nizkoproračunske utopije in v njej razvijali koncept zbirke kot orodja. Z razstavo ste se spraševali, kakšen model muzeja ustreza večinoma slabim pogojem dela umetnikov in institucij v postsocialističnem svetu ter obenem interesu, ki daje drugosti prednost pred identiteto, produkciji znanja pred nedvoumnimi kulturnimi trofejami, nastajanju pred institucionalizacijo. V odgovor na to vprašanje je razstava ponudila utopistični koncept trajnostnega muzeja. Gre pri konceptu trajnostnega muzeja za reciklažo, reenactment? Poleg gostovanja v Berlinu je izbor del razstavljen tudi v MSUM, če lahko na kratko predstavite.

 

Izjava

 

Za vas se iz kulturnih novic izjavlja Škerla.

 

 

 

Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.