Kapitalizem v prehodih - proti družbi?

Kulturna ali glasbena novica
24. 4. 2013 - 14.15

Včeraj je bila v knjigarni Konzorcij ob 11.00 predstavitev štirih knjig, ki so bile pred kratkim izdane pri založbi Sophia: Dumenil in Lévy - Marksistična ekonomija sodobnega kapitalizma, Alfred Sohn-Rethel - Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma, Branko Bembič - Kapitalizem v prehodih in Gorazd Kovačič - Proti družbi. O prvi ste na Radiu Študent že lahko poslušali recenzijo, o drugi bo v humanistiki govora naslednji teden, zato najprej poslušajmo, kaj je o svoji knjigi povedal Kovačič.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Ta specifičen koncept družbe ni družba kot samostalnik, pač pa kot način bivanja - družbovanje. Zanj je značilna formula: družbeno je vse, kar je določeno s strukturnim nasiljem, družbeno pa se realizira s konformizmom. Zato teza: proti družbi. To je teza eksistencialističnega anarhizma, pravi Kovačič. Zakaj bi se preprosto morali upirati, ni bilo pojasnjeno. Smo pa zato iz njegovega dialoga z občinstvom izvedeli, da tudi »baronica Thatcher« ustreza kriterijem anti-konformizma in neki vrsti eksistencialističnega anarhizma. Neprijeten paradoks za tovrstne anarhiste.

Poslušajmo še, kaj je Branko Bembič povedal o svoji knjigi.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Danes, ob 22. uri bo v Gromki premiera predstave Tatovi podob. Gre za nemo komedijo, ki parodira okorelost socialnih vlog, človeško samozadostnost in pretencioznost. Podobe nas konzumirajo, postanemo te podobe, vmes – namreč v vrzelih – pa se znajde telo. Telo med sramežljivostjo in ekscesom, vsakdanjostjo in bizarnim humorjem. Tatovi podob so tehnoburleska: presek kode in subjektivnosti, fizično telo, ki je vpeto v informacijsko matrico sodobnosti.

Danes je na sporedu še ena premiera, namreč »New age gypsies«. Ujamete jo lahko v Plesnem teatru Ljubljana ob 21.00. Če vam uspe, boste ujeli neujemljivo - predstavo o nomadstvu.

Nomadsko vas je skozi kapitalistične prehode in družbovanja peljal Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness