KO KORPORACIJA UGRABI MESTO

Kulturna ali glasbena novica
20. 11. 2019 - 15.10

Predstavljajte si, da vstopite v Cankarjev dom, kjer želite smukniti na popoldanski film festivala Liffe, ki je celo ena izmed tistih projekcij, ki še ni čisto razprodana, zato da boste lahko tudi vi sodelovali pri vseh bistvenih pogovorih naslednjih dveh tednov “Ej, katere filme si pa ti vidla na Liffu?” Nenadoma vas obkrožijo varnostniki ter vas nonšalantno pospremijo do izhoda - kamere so jim namreč sporočile, da vašega obraza ni na seznamu kupljenih vstopnic. 

Ravnokar slišani scenarij se morda sliši znanstveno fantastično, pa je od Ljubljane v neki lokalni različici oddaljen zgolj 500 kilometrov. Beograd, prestolnico Srbije, je namreč v začetku letošnjega leta šokirala novica, da mesto namerava vpeljati sistem kamer, ki imajo zmožnost prepoznavanja obraza posameznikov. Ob pomanjkanju konkretnih informacij o projektu se je hitro izkazalo, da pred vpeljavo sistema ni bilo poskrbljeno za varnost osebnih podatkov, ki bi bili vpleteni vanj.

Več o situaciji nam je povedal Bojan Perkov, član neprofitne fundacije SHARE. Fundacija SHARE se že od leta 2012 zavzema za človekove pravice v okvirih virtualnega spletnega prostora ter promovira odprt dostop do informacij, znanja in tehnologije. Perkov bo s predavanjem Ko korporacija ugrabi mesto: primer Huawei Beograd danes ob šesti uri v Poligonu v Tobačni otvoril srečanje Face recognition: Prakse in problemi. Več o situaciji v Beogradu Perkov.

Izjava

 

Natančno število držav, ki so takšen sistem do neke mere že uvedle, je zaradi različnih virov informacij težko določljivo, vsekakor pa je bil sistem prepoznave obraza najprej javno preizkušan na letališčih, za njegovo delovanje pa je bil potreben biometričen potni list. Konkreten problem kamer na ulicah Beograda še dodatno obrazloži Perkov.

Izjava

 

Dogajanje dogodka, ki se osredotoča na prakse in probleme prepoznavanja obraza in katerega del bo Perkovo predavanje, je povzel moderator Domen Savič iz zavoda Državljan D ter predstavil goste okrogle mize, ki sledi predavanju.

Izjava

 

Več o praksah prepoznavanja obraza, imaginarnih, bodočih in sedanjih, lahko izveste danes v Tobačni v prostorih Poligona ob šesti uri. In ali smemo za konec le še omeniti, da avdicija redakcije za kulturo in humanistične vede še traja? Za prijavo pa vaše slike ne potrebujemo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.