Kultura mikro in makro

Kulturna ali glasbena novica
27. 3. 2013 - 13.14

Včeraj smo v kulturnih novicah že poročali o 22. seji nacionalnega sveta za kulturo, kjer so najprej imeli namen obravnavati pet točk, kasneje pa se je izkazalo, da jih bo obiskal novi minister za kulturo dr. Uroš Grilc, ki je tako postal še dodatna točka dnevnega reda. Govorili smo s predsednikom sveta Miranom Zupaničem, ki nam je glede tega povedal, da so se seznanili z načrtom dela novega ministra, niso pa se pogovarjali o javnem pismu, v katerem je društvo Asociacija zavrnilo Grilca kot kandidata, ker je svet njegovo imenovanje vzel kot dejstvo in »suvereno odločitev politike«. Z Zupaničem smo bolj natančno govorili o četrti točki dnevnega reda, namreč o učinkih varčevalne politike v kulturni sferi, ki so jih svetu predstavili štirje akterji na tem področju. Ni pomembno kdo, pomembno je, da niso izvedeli nič novega.

*izjava se nahaja v posnetku*

Vse to že vemo, vsi v kulturi nenehno ponavljajo eno in isto, zato nas je zanimalo, ali so sprejeli kakšne konkretne sklepe glede tega kako ravnati v nadaljevanju, da bi se iz akutnega stanja kulture izvili?

*izjava se nahaja v posnetku*

Zdi se nam, da je ta sklep o samo-ozaveščanju družbe o pomembnosti kulture, o postavljanju nasprotja med barbarstvom in kulturo, ki je v tem primeru razumljena kot omikanost, zelo podoben ponavljanju težav v kulturi, saj je del istega diskurza, ki najprej potoži, da se kulture ne ceni, potem pa zahteva priznanje njenega posebnega mesta v družbi. Saj ne, da kulturna produkcija ni pomembna, a nedvomno je premalo zgolj zahtevati priznanje, bolj smiselno bi bilo premisliti, kako si to mesto dejansko ustvariti.

Naprej h konkretnemu umetniškemu dogajanju: ob 19. uri bo v zavodu Aksioma otvoritev razstave 'Flight mode' ameriškega umetnika Evan-a Roth-a. Predstavil bo svoje projekte, ki so vezani na prostor letališč, kjer umetnik izvaja nekakšne 'gege' v okolju popolnega nadzora.

*izjava se nahaja v posnetku*

Ali ni vpeljevanje humorja v področje nadzora nekoliko problematično?

*izjava se nahaja v posnetku*
 

Kulturne novice je pripravil Izidor Barši.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.