Kulturni €

Kulturna ali glasbena novica
11. 4. 2018 - 15.10

Društvo Asociacija je z včerajšnjim sporočilom za javnost naslovilo in opozorilo na Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi (t. i. zakon o kulturnem evru), ki bi na področju investicij prinesel dobrodošlo finančno injekcijo, hkrati pa predstavlja priložnost za ureditev področja najbolj zapostavljenega dela kulture, položaja samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi. Kaj sploh je kulturni evro in zakaj je potreben, je povedala Jadranka Plut iz Društva Asociacija.

Izjava

V sporočilu tako naslavlja pomembnost profesionalnega nevladnega sektorja, ki v veliki meri izvaja javni interes v javni kulturi in bi ga bilo treba izpostaviti v šestem cilju, kjer je zapisana namera o izenačevanju stopnje razvojnih standardov prostorskih pogojev ter opreme zgolj na področju ljubiteljske kulture po lokalnih skupnostih in mladinske kulturne dejavnosti. Na tem mestu Asociacija opozarja, da nevladne organizacije, predvsem tiste izven Ljubljane, delujejo v neustreznih prostorih, z zastarelo ali pomanjkljivo tehnologijo. Več o tem ponovno Jadranka Plut.

Izjava

Od resnih vprašanj kulturne politike k malo bolj otroškim, a nič manj resnim stvarem. Danes ob 18.00 uri se bo v prostorih Trubarjeve hiše literature ob izidu monografije Generaciji navidezne svobode: otroci in starši v sodobni družbi odvila okrogla miza Otrokocentričnost sodobne družbe. Krovni pojem okrogle mize, otrokocentričnost, tvori eno izmed osrednjih vprašanj sodobne družbe, njegovo ideološko izhodišče in plasti pa se spletajo s sistemsko vpletenostjo v družbena, ekonomska in politična razmerja. Okrogla miza bo poleg tega ponudila premislek o starševstvu, družbenem konformizmu, neenakosti, odgovornosti ne samo v navezavi do otrok, temveč tudi do možnosti izbire in zavzemanja za drugačna družbena razmerja.

Monografija, izdana letos pri Založbi Sophia, se ukvarja s konceptom otrokocentričnosti kot fenomenom novodobne družbe in novodobnega otroštva. Prispevki s področja kriminologije, etnologije in pedagogike, razdeljeni na 12 poglavij, se s konceptom ukvarjajo preko sociološke analize in kažejo predvsem na to, da je osrediščenost na otroka visoko ideologizirano izhodišče. Otrokocentričnost v družbi predstavlja orodje za ohranjanje določenega družbenega reda in družbenega konformizma. Gostje pogovora, ki ga bo vodil sourednik knjige Urban Boljka, bodo Katja Jeznik, Zoran Kanduč, Tamara Narat, Tatjana Rakar, Tanja Rener, Barbara Turk Niskač in Metka Čeplak.

Kulturne novice  je spisala Kaja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

a ta okrogla miza o otrokocentričnosti je bla za kej? Če veš mogoče

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness