Kulturni evro minus prosti čas

Kulturna ali glasbena novica
7. 11. 2019 - 15.10

Nadaljujemo z avdicijskim programom Radia Študent. Ne le aktualnopolitična redakcija, tudi Redakcija za kulturo in humanistične vede razpisuje avdicijo. Ampak to še ni vse! V svoje vrste vabijo še glasbena, univerzitetna in znanstvena redakcija. In, ne boste verjeli, nove sile išče tudi lektorska služba. Vse hkrati! Kot je bilo že obelodanjeno, zbiramo prijave do 18. novembra. Kar se tiče naše kulturne in humanistične redakcije, od kandidatk in kandidatov želimo sproščen življenjepis ter tekst o - kulturi ali humanistiki. Bodisi recenzijo kulturnega dogodka ali izdelka bodisi komentar o kulturi nasploh. Zanimajo nas tako rekoč vse kulturniške sfere, od umetnosti do teorije, od sodobnosti do klasik. In vse vmes. Vabljeni vse in vsi. Prijavo pošljite na avdicija.rkhv@radiostudent.si. Do 18. novembra. Več o avdicijah na radiostudent.si/avdicija in naši strani na Facebooku. In dogodku oziroma dogodkih.

In gremo formalno naprej. Verjetno je vsem znan občutek, da se v državi, kjer prebivamo, odloča namesto nas. Tako so recimo tudi včeraj obravnavali predlog zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi. Po domače povedano, gre za zakon o kulturnem evru, ki naj bi podpiral razvoj slovenskega kulturnega prostora. Finančni proračun, namenjen za kulturo, bo do leta 2027 znašal okoli 122 milijonov evrov, v ospredje pa se postavlja financiranje bolj ali manj vladnih projektov narodotvorne narave. Več o včerajšnji razpravi v državnem zboru nam pove poslanka Levice Nataša Sukič.

Izjava

Katere pa so bile sončne plati včerajšnje razprave, nam spet pove Sukič.

Izjava

Kaj pa kritika in nepravičnosti v razpravi?

Izjava

Od govorjenja pa se premikamo k delu in nedelu. Čeprav se nam zaradi vse večjega razvoja tehnologije zdi, da nam kmalu ne bo več treba delati, se danes v Mednarodnem grafičnem likovnem centru ob 18. uri odpira razstava Hiperzaposlovanje. Kurator Domenico Quaranta nam ta koncept pojasni podrobneje. 

Izjava

Za razstavo Hiperzaposlovanje se torej skriva ideja, da prostemu času navkljub ljudje svoj čas obsesivno zapravljamo na socialnih omrežjih in tako od dela pravzaprav nismo osvobojeni. Ravno obratno, digitaliziran svet nas zasužnjuje. Gre za razstavo osmih umetnikov, ki kritizirajo naš tehnološki svet. Kako približno bo razstava videti, spet Quaranta. 

Izjava

 

Po otvoritvi Hiperzaposlovanja, ki jo je pripravil Zavod Aksioma, pa lahko eno uro kasneje, a v istem prostoru pričakujete še razstavo nagrajencev bienala z naslovom Premene v kanonu. Toliko torej za danes, za ta kulturni evro.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness