Liffe Life

Kulturna ali glasbena novica
17. 10. 2017 - 15.10

Spet je pred nami tisti čas v letu, ko Ljubljana postane pravcato evropsko filmsko mesto in se vsak, ki v mestu kaj pomeni, prikaže v dvoranah Cankarjevega doma, Kinodvora, Kina Šiška in še česa. Liffe se bo med 8. in 19. novembrom odvil v svoji že 28. izvedbi, nič manj bogati in razkošni kot prejšnja leta.

Kot običajno nas je na današnji novinarski konferenci programski direktor Simon Popek na hitro popeljal čez program in nam povedal, česa ne gre zamuditi. Filmi so razvrščeni v že znane kategorije; od sramežljivih, spogledljivih Perspektiv, preko bahavih Predpremier, do obskurne, letos številčno šibke Ekstravagance. V programu več kot 100 filmov je ob slovečih imenih tipa Michael Haneke, Claire Denis, Lynne Ramsay in Yorgos Lanthimos morda treba izpostaviti slovenski del celovečerne selekcije. Z besedami Simona Popka:

Izjava

Ob teh treh lahko omenimo še film Moški ne jočejo, ki je v osnovi bosansko-hercegovski, a gre za koprodukcijo. Prste in igralce ima poleg tudi Slovenija.

V sekciji Fokus bo letos predstavljen Novi francoski krimič, ki mu bo v Retrospektivi nasproti postavljen še Klasični francoski krimič, sekcija Posvečeno pa nas bo postavila v čudežno filmsko leto 1967, ki je na področju bivše Jugoslavije postregla z izjemno močno letino. Svojo pozornost si zasluži tudi sekcija Evropa na kratko, z izborom relevantnih kratkih filmov, oziroma z besedami Matjaža Jermana, enega izmed selektorjev te sekcije:

Izjava

Festival bo pričakovano postregel tudi s pisanim spremljevalnim programom, ki bo vključeval razne delavnice, predavanja, program za mladino itd.

Za konec ponujamo še dva bežna, naključna primerka filmov, ob katerih je Simon Popek letos tako ali drugače govoril v presežkih. Prvi je nizozemski Daan Bakker, drugi nemški Vestern:

Izjava

Program je zunaj, še tri tedne časa imamo, da ga preučimo in najdemo kaj zase. Kulturni dogodki pa se seveda odvijajo tudi onkraj liffovskega razkošja. Danes je potrebno opozoriti na konferenco Prava in neprava imena, ki se bo v organizaciji Aksioma, Zavoda za sodobno umetnost, dva dni odvijal v Kinu Šiška, usmerjen pa bo v raziskovanje problematik identitete in avtorstva v informacijski dobi.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.