Lutka ali punčka?

Kulturna ali glasbena novica
26. 2. 2015 - 14.10

Nimate partnerja? Poskusite drugače. Prav čudno je namreč, da temu v pomoč ne služi analiza naših genetskih predispozicij. No, ali pač ne – narava imam namreč svoja pota. Ob pol sedmih zvečer boste kljub temu lahko prisluhnili predstavitvi ameriške umetnice Aisen Caro Chacin, ki s svojimi sodelavkami snuje eksperimentalno platformo genetskih zmenkarij. Kot je dejala Chahin pa to ni ženitna posredovalnica:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.
Chacin je opisani projekt poimenovala Love at First Swab. Kaj več o njem jo boste lahko povprašali v prostorih organizacije Ljudmila. Sama namreč poudarja predvsem zakonsko oteževanje zagona projekta. Ta je registriran v Turčiji:
*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ob 19. uri pa bo v prostoru Kulturnega Centra Tobačna 001 svoj nov projekt razprostrla vizualna umetnica Meta Grgurevič. Njeno prakso zaznamuje uporaba kinetičnih predmetov, ki ne skrivajo svoje mehanskosti. Tokrat pa je le-te nekoliko zapostavila in jih uporablja zgolj kot mehanizem, ki označuje iztekanje časa. Projekt, imenovan Soudate, namreč izhaja iz prav tega portugalsko kulturo pogojenega pojma, ki bi ga lahko prevajali kot koprnenje po nečem preteklem. Kako se tehnicizem predmetov povezuje s subjektivno percepcijo, nam je zaupala kar umetnica sama. Govori Meta Grgurevič:
*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.
Meta Grgurevič bo na imenovani razstavi razprostrla tudi video, v katerem nastopata skupaj s svojo osemletno hčerko. Otroci so se v tovrstnem performativu zanašli tudi na predstavi Teje Reba Delo iz ljubezni. V njej pa je kot scenografka s svojim možem Jašo sodelovala tudi Grgurovič. Ali je omenjena predstava vplivala na njeno aktualno razstavo?
*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dokumentarni film Dust & Illusions Oliviera Bonina raziskuje tridesetletno zgodovino festivala Burning Man. Gre za letni enotedenski dogodek, ki se je začel sredi osemdesetih let v San Franciscu, nato pa se preselil v puščavo v severni Nevadi. Ime izhaja po obrednem sežigu ogromne lesene lutke, kar bi lahko razumeli kot, citiramo, »eksperiment na področju skupnosti, umetnosti, radikalno samoizražanje in radikalno zaupanje vase«. Film raziskuje razvoj skupinskega kultnega dogodka v večmilijonski posel, predvajan pa bo ob 20.uri v Stari mestni elektrarni. Za produkcijo je poskrbel zavod Aksioma, ki pa že napoveduje seminar z naslovom Omrežne motnje. Na njem bo med drugimi predaval tudi John Law, ki je soustanovitelj festivala Burning Man.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness