Novice iz Maribora

Kulturna ali glasbena novica
8. 1. 2014 - 14.15

Z Umetnostne galerije Maribor sporočajo, da bodo med 10. in 20. januarjem stavbo bivšega SDK osvetlili z intervencijo francoskega umetnika Guillauma Stagnara. Akcija napoveduje pogovore in iskanje rešitev za novo lokacijo imenovane Umetnostne galerije. V letu 2013 ustanovljen Odbor za Novo UMG namreč opozarja na neustrezno razreševanje problema. Posledica tega je izguba 10 milijonov zagotovljenih državnih sredstev. Člani predlagajo, da se galerija iz sedanjih prostorov na Strossmayerjevi ulici preseli v že omenjeno stavbo SDK na Trgu Leona Štuklja. Ta je trenutno v državni lasti. Nekoliko natančneje nam je o novi lokaciji spregovoril član odbora, Mitja Čander:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Drugi dve predlagani lokaciji sta Lent in Studenci, žal pa so ovire tako tehnične kot finančne narave. Spomnimo se, da bi nova Umetnostna galerija morala stati že leta 2012, denar pa je bil namesto v omenjeni projekt prenakazan za namen izgradnje novega kulturnega centra Maks, ki prav tako ni bil realiziran. Prenova galerije na že obstoječi lokaciji, ki jo predlaga občinski svet, po mnenju omenjenega Odbora zaradi spomeniškovarstvenih omejitev ni ustrezna, adaptacija stavbe nekdanjega SDK-ja, pa bi znašala približno 12,3 milijona evrov, kar je v primerjavi s selitvijo na Lent ali Studence bolj ugodna rešitev. Podpisani člani Odbora za Novo UGM so Mitja Čander, Aleš Novak, Peter Rak in Andrej Šmid. Kako si prednostne naloge delita vodstvo omenjene galerije in kakšna je funkcija odbora, nam je zaupal Mitja Čander:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ob 19.30 se bo v Trubarjevi hiši literature pričela predstavitev novega prevoda knjige Hannah Arendt O nasilju. Sociolog Gorazd Kovačič se bo pogovarjal s prevajalcema, politologinjo Vlasto Jalušič in Mirtom Komelom. Knjigo O nasilju je izdala založba Krtina in je prvi prevod v slovenski jezik. Časovno sledi jesenski projekciji filma Margarete von Trotta, dopolni pa tudi že izdano delo Izvori totalitarizma, ki je v slovenščini izšlo leta 2003. Delo O nasilju je zasnovano na spremljanju sodnega procesa proti nacističnemu zločincu Eichmannu. Hannah Arendt ga prepozna kot povprečnega človeka v kolesju totalitarnega sistema, iz česar izhaja njena teza o banalnosti zla.

 

Ob 19. uri se v Bežigrajski galeriji 1 odpre slikarska razstava Nine Čelhar Stanja občutljivosti. Nina Čelhar je dobitnica nagrade Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2011/2012. Njene slike zaznamuje mehkoba in občutek miru, pa tudi vtis kolažiranja in poudarjene mreže. Pravi, da jo bolj kot ustvarjanje sporočilnosti zanima podajanje razpoloženja. Izhaja iz opazovanja realnega prostora.

 

Kulturirala je Katarina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness