Obeta se sedmi tresk

Kulturna ali glasbena novica

Radio Študent še sedmo leto zapored pripravlja TRESK, Obračun glasbe in založništva. En in edini festival te vrste v Sloveniji, ki si prizadeva za promocijo neodvisnega domačega založništva. Že od ustanovitve daljnega leta 1969 deluje z namenom promocije podtalne glasbene scene na slovenskem in v tem duhu tudi TRESK v ospredje postavlja kombo novih in že ustaljenih imen podtalne glasbene scene. Festival obsega dva dni, od katerih se eden že tradicionalno odvija na tleh Kina Šiške, kjer bo 17. marca prizorišče prvega dne festivala, drugi dan – torej 18. marca, pa se bo odvil v prostorih Gledališča Glej. Poleg celotnega glasbenega programa bo osrednji dogodek glasbeno sejmišče neodvisnih založb, na katerem bo mogoče kupiti fonograme. Celoten festival je neprofitne narave, čemur primerna je tudi cena vstopnice, ki znaša 5 eurov ali pa en kupljen fonogram na sejmišču, ki vas brez doplačila spusti večerne koncerte prvega dne festivala. Da bo za vse umetniške potrebe poskrbljeno bosta na voljo tudi dve delavnici. Glasbeno-produkcijska z Blažem Gracarjem ima še nekaj prostih mest, grafična z Urško Alič, kjer se bo ukvarjalo s sitotiskom pa je žal že zapolnjena. Za povrh se pravkar odvija še vizualni natečaj za najboljšo podobo albuma, podobo glasbenega dogodka in najboljšo koncertno fotografijo, na katerega se lahko prijavite do 4. marca na spletni strani tresk.si.

Izjava

Slišali smo nekaj malega o programu prvega dne iz ust vodje festivala Jake Špilerja. Poleg omenjenih izvajalcev se bojo predstavili še Funk of Terror, SsmKosk, Olfamož, Tovariš Strmoglavljen, Širom, Muzikačaka in Stojan Knežević.

 

Od glasbe pa k eksperimentalni umetnosti. Frank Kolkman, nizozemski eksperimentalni dizajner bo danes v Galeriji Kapelica otvoril razstavo z naslovom Open surgery oziroma Odprta kirurgija. Njegovo delo bazira na družbeno kritičnem razmisleku o dostopnosti medicinske oskrbe in opreme predvsem tistim američanom, ki si ne morejo privoščiti zdravstvenega zavarovanja.

Izjava

Na ministrstvu za kulturo trenutno kruli. Vroč je spor med komisijo za premično kulturno dediščino in ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Komisija s predsednico dr. Metodo Kemperl na čelu je na ministrstvo za kulturo naslovila nepreklicno odstopno izjavo. Pravijo, da omenjena kulturna ustanova pri sofinanciranju programov muzejskih institucij za leto 2016 ni upoštevala mnenja strokovne komisije, ki je v ta namen nastavljena. Neupoštevanje predlogov razumejo kot nezaupnico strokovnemu delu in diskreditacijo njihove kompetentnosti. Včeraj je v javnost prišel odziv ministrstva, ki pravi, da je do omejitve predlogov komisije prišlo zaradi trenutnega stanja proračuna. Priznavajo pomen strokovne komisije, kljub temu pa poudarjajo, da komisija nima odločilne besede pri določanju višine financiranja. Komisijo najbolj skrbi, da mnoge muzejske ustanove zaradi finančnih rezov ne bojo mogle izvesti programov, ki so jim bili potrjeni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.