Pobuda za ustanovitev evropskega sklada za podporo medijem

Kulturna ali glasbena novica
23. 4. 2020 - 15.10

 

Pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah! Evropski poslanci so se zavzeli za ustanovitev posebnega sklada za podporo medijem v luči epidemije koronavirusa. Ustanovitev zahtevajo člani odbora za kulturo Evropskega parlamenta, ki so komisarjema za notranji trg, inovacije in mlade Thierryju Bretonu  in Mariyi Gabriel  pismo poslali v ponedeljek. V njem poslanci opozarjajo na potrebo po dodatnih ukrepih Evropske unije, s katerimi bi zagotovili, da bo evropska pomoč prišla do medijev in kulturnih panog, občutno prizadetih zaradi epidemije.

 

Kot so navedli, imajo mediji nepogrešljivo vlogo pri zagotavljanju natančnih informacij in temeljitem poročanju ter so odločilni v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam. Medijska podjetja so po njihovih besedah utrpela tudi do 80-odstotni upad oglaševanja, zaradi česar je negotovost postala njihova edina gotovost za prihodnost. Opozorili so tudi na dejstvo, da so v kulturnih dejavnostih zaposleni številni posamezniki, majhna in srednje velika podjetja ter dobrodelne organizacije, ki prav zaradi svojega statusa težje izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev iz državnih ali evropskih programov pomoči.

 

Predlogi članov evropskega odbora za kulturo so naslednji: Evropska komisija naj razmisli o povečanju jamstvenega okvira za kulturni in ustvarjalni sektor bodisi tako, da doda proračunska sredstva za leto 2021, ali pa uporabi sredstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe. Predlagajo tudi ustanovitev ad hoc finančnega instrumenta v okviru Evropskega investicijskega sklada, prek katerega bi medijem in kulturnikom namenili ustrezna sredstva.     

 

Od ustanovitve sklada pa k svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, ki ga obeležujemo danes. Organizacija UNESCO je pozvala, da glede na izredne okoliščine ljubezen do knjige letos izrazimo nekoliko drugače, in sicer virtualno. Na ta način bo v organizaciji Založbe Sanje potekala tudi tradicionalna Noč knjige, ki jo bo preko Facebooka spremljalo objavljanje najljubših del slovenske književnosti Društva slovenskih pisateljev, in pa spletna oblika knjižnega sejma, Sejem s kavča, pod pokroviteljstvom Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Do nedelje bodo privržencem pisane besede tako na voljo virtualne knjižne stojnice.  

 

UNESCO je simbolični datum 23. april, s katerim se povezuje rojstvo Shakespearja in smrt Cervantesa, izbral leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu. Na svoji spletni strani so zapisali, da je branje dandanes pomembnejše, kot je bilo kadarkoli. Moč knjige bi po njihovih besedah morala biti vzvod boja z izolacijo, v kateri smo se znašli; morala bi krepiti vezi med ljudmi, širiti naša obzorja, stimulirati um in kreativnost. Z deljenjem citatov, pesmi in sporočil prek spletnih platform kot simbolom moči knjige in spodbujanja branja želijo ustvariti občutek skupnosti, ki bi prek izmenjave bralskih izkušenj in znanja prispeval k skupnemu premagovanju osamljenosti.

 

Že omenjeni Sejem s kavča bo bralcem od danes do nedelje na voljo na strani mestoliterature.si, na katerem bo imelo svojo stojnico kar petdeset različnih založb. Seveda se med drugim poziva tudi k nakupu knjig, saj tako najlažje podpremo vse tiste, ki nam branje omogočajo, tudi v izrednih razmerah; domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in vse ostale ustvarjalce, ki so tako ali drugače zaslužni za knjižno produkcijo. Dejstvo je namreč, da je koronavirus le še dodatno poglobil žal že znano krizo slovenskega založništva. Čeprav se je pred približno dvema letoma prodaja tiskanih knjig na večjih trgih povečala, pa lanskoletna raziskava Knjiga in bralci 6 priča o tem, da je število nebralcev v Sloveniji danes enako kot pred štiridesetimi leti. Pomagalo ni niti “karantensko množično odkritje” nakupovanja po spletu, na katerem se odlično prodajajo tekaške steze, igralne konzole in uteži, medtem ko je kupovanje knjig zanemarljivo majhno, primerljivo s prodajo največje slovenske knjigarne Konzorcij.

 

Svetovni dan knjige bo, kot že rečeno, spremljala Noč knjige, ki bo najbolj zasijala prav danes. Organizatorji so letošnje sedmo zaporedno praznovanje prestavili v virtualni prostor, nadaljevali pa ga bodo tudi v mesecu maju, med drugim z natečajem Noč pisanja. Pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO bodo tudi letos poskušali udejanjati svoje prvobitno poslanstvo; promocijo branja in knjige v vseh plasteh družbe. Bralske navdušence vabijo k ustvarjanju lastnih literarnih svetov in deljenju vtisov o potovanjih po knjižnih svetovih, letos v obliki avdio in video prispevkov.

 

Za komentar o mednarodnem dogodku Noč knjige smo prosili urednico Založbe Sanje Andrejo Udovč, ki nam je najprej povedala nekaj o fokusu letošnjega dogodka: 

 

Izjava

 

Nekaj besed je namenila tudi prenosu dogodka v virtualni prostor, gostom in drugim zanimivostim letošnje, posebne izvedbe.

 

Izjava

 

Za konec je Udovč z nami delila tudi misli o tem, kako organizatorji sami doživljajo Noč knjige.

 

Izjava

 

Kulturne novice sta pripravila vajenec Marko in KajaV.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.