Portal v sistem avtonomne morale in jagnjet

Kulturna ali glasbena novica
17. 8. 2022 - 15.10

V galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana, krajše DLUL, se je 9. avgusta odprla druga letošnja razstava cikla Mlada kuratorka, mladi umentnik, tokrat z naslovom vsak je Sam in podnaslovom uvod v Sistem avtonomne morale. Razstavljajoči umetnik je Samuel Bernthal, magistrski študent na oddelku za slikarstvo ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, kuriranje razstave pa je prevzela Maša Knapič, prav tako študentka magistrskega študija slikarstva na ALUO.

Postavitev v galeriji je zasnovana enostavno. Bernthalova platna velikih formatov in skice so po zidovih razobešene tako rekoč naključno, brez tematskih sklopov in nekronološko. Združuje pa jih Bernthalova prepoznavna estetika barvitosti in navidezne naivnosti, pojavljajo se igrivi motivi jagnjet, pingvinov in kač, potopljeni v imaginarni svet spiral, naključnih vzorcev in matematičnih enačb. Obiskovalka se zlahka potopi v vizualni jezik med realnostjo in fikcijo, ki naj bi nosil tudi cel kup skritih simbolov in umetniku lastnih metafor.

izjava

Pri snovanju svojih del se Bernthal pogosto nanaša na matematiko, fiziko, filozofijo in zakonitosti nereda. Njegove podobe so tako očitno zasnovane simbolno in strukturno. Struktura pa razkriva nezaključenost realnosti, kar omogoča umetnosti, da podobe ustvarja brez namena in svobodno.

izjava

Pomemben element razstave je večpomenskost naslova in podnaslova, torej vsak je Sam: uvod v Sistem avtonomne morale. Že na prvi pogled je očitno, da se preprosti naslov nanaša na umetnikovo ime. Podobno tudi podnaslov vključuje akronim umentikovega imena. Kuratorka je želela, da bi dela govorila sama zase, brez spon pojasnjevalnih tablic in tlačenj v tematske sklope. Zato sta se z umetnikom odločila za preprost naslov, ki poudarja umetnikovo ime in njegovo avtonomijo. Bernthal pojasni, kaj naslov pomeni njemu:

izjava

Cikel Mladi kurator, mladi umetnik poteka dvakrat letno že od leta 2018. Namenjen je umetnikom, ki še niso imeli toliko priložnosti, da bi svoja dela predstavili širši javnosti, hkrati pa mladim kuratorjem omogoči, da postavijo in pripravijo svoje prve razstave v institucionalnem prostoru. Maša Knapič opiše, kako je do razstave prišlo in zakaj se je odločila za sodelovanje z Bernthalom:

izjava

DLUL-ova shema Mladi kurator, mladi umetnik je v štirih letih delovanja predstavljala mlade umetnike, ki za časa razstave v njihovih prostorih še niso uživali prepoznavnosti. Za ustvarjalce, ki na ljubljansko sceno še niso zares uspeli prodreti, predstavlja priložnost za razstavljanje ob precej prometni ulici, kamor zaidejo tako turisti kot lokalci. Na vprašanje, kako se ta program vključuje v ljubljansko umetniško sceno in kako kompleksno je zares prodreti vanjo, odgovarja Knapič:

izjava

Tudi razstava vsak je Sam je za ljubljansko sceno nenavadna, saj so razstavljena resnično le slikarska dela. S strani mlajše generacije umetnikov smo pogosteje vajeni veliko bolj konceptualnih del – performansov, grafik in inštalacij. Takšno je bila tudi prva razstava v ciklu Mlada kuratorka, mlada umetnica, ki je bila naslovljena Ko bom velika, bom umetnica.

Razstava Ko bom velika, bom umetnica v Galeriji DLUL
 / 26. 7. 2022
Knapič razloži, zakaj je razstava mladega slikarja pomembna za ljubljansko sceno:

izjava

 

Kulturne novice je pripravila Neža Vengust.

 

Naslovna slika: Samuel Bernthal, Lambz, 2019

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.