razsvetlil, animiral, razpravljal

Kulturna ali glasbena novica
26. 11. 2013 - 14.10

Če ste v zadnjih tednih po dnevu odprtih vrat v tovarni Rog le žalostno pogledovali po njihovi spletni strani iščoč informacije o kakršnemkoli dogodku, se je v kolesju dostopa do javnosti po sobotnem drum'n'bassu končno nekaj premaknilo. V Rogu se vendarle nekaj dogaja! Oziroma se bo vidno dogajalo spet od danes dalje. Dobesedno kot tudi metaforično bo nekdanja tovarna danes razsvetljena. Svetlobna instalacija bo osvetljevala kreativne potenciale Roga in opozarjala na pomen revitalizacije prostora. Narejena bo po hekerskem DIY postopku izdelave vezja za izrabo odrabljenih baterij, ki so jo usvajali v prostorih Cirkulacije 2 od septembra dalje. Tovarna duhov se bo iz hiše strahov spremenila v Las Vegas, saj bodo v prihodnjih tednih s pomočjo solarnih panelov osvetlili tudi vhodno dvorano in stopnišče stavbe, ki je po skoraj osmih letih začasne rabe še vedno brez električnega priključka. Instalacija je prišla izpod rok Stefana Doepnerja in sodelavcev.

 

***

V Kinodvoru pa se je danes odvila tudi tiskovna konferenca v zvezi z Animateko, ki se začne prihodnji ponedeljek. Tokrat gre za jubilejni deseti festival, v sklopu katerega bodo spremljevalne dogodke razširili tudi v Španske borce. Uvedli pa so še eno novost, ki bo verjetno v slovenskem prostoru toplo sprejeta, če bo le prekosila svoje predhodnike. Zaradi slabih kritik že obstoječega 3D kinematografa v blagovno trgovskem centru, nas zanima kako se bo tu obnesel 3D stereoskop, ki ga bodo v Kinodvoru uporabili tudi ob otvoritveni projekciji. Prostor Slovenske kinoteke, rojstnega kraja prej občasnih dogodkov pod imenom Animateka, se bo v tem tednu spremenil v muzej. Eden od pričakovanih vrhuncev bo tudi gostovanje Roka Predina, slovenskega avtorja, ki je sodeloval tudi pri animiranju celovečerca Avtobiografija Grahama Chapmana: neresnična zgodba o članu skupine Monty Python, ki bo na festivalu tudi predvajan. Sicer se letos fokus usmerja na Češko. Cel festival bo povezan s plesom, tudi zaključek v Španskih borcih se bo zaključil glasbeno. Na njem bodo namreč nastopili Prismojeni profesorji bluesa. Več pa si lahko preberete na spletni strani, o katere svežemu pišu bo verjetno še kaj slišati, saj je bila javnosti predočena šele včeraj zvečer.

 

***

Medtem, ko se v Državnem zboru pripravlja razprava o avtorskih pravicah oziroma dostopu do njih, se v kavarni SEM pripravlja razprava. Društvo slovenskih pisateljev je v ta namen organiziralo posebno skupino, ki je s strokovno pravniško pomočjo formulirala pripombe in odprto pismo pospremila z besedami: »Pisatelji nimamo lobijev. Naš edini lobi je slovenska javnost ...« konec citata. Razprava o zaščiti avtorskih pravic (v digitalni dobi) bo torej potekala danes ob 19ih v Kavarni SEM in je torej preložena iz prej napovedane 18. ure. Razpravljalo se bo o pripravi novele Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Gre za sistemske spremembe za državo, zato se bodo podrobneje osredotočili na metodologije določanja tarif uporabnikom, izračunu mesečnih nadomestil avtorjem, izračunavanju ter porazdelitvi stroškov obdelave repertoarjev, uporabi zneskov iz nedefiniranih nadomestil in o transparentnosti delovanja ter postopkih kolektivnih organizacij in o predlogih za zakonske spremembe. Dogodek z Aljošo Jeričem, Igorjem Vidmarjem, Janezem Križajem in Sebastjanom Duhom po povezoval Terens Štader.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness