Sladkost samoorganizacije

Kulturna ali glasbena novica
kocka
18. 12. 2014 - 14.15

Produkcijski pogoji umetnosti so za samo umetnost vsaj toliko pomembni kot vsebina, ki jo umetnik producira. Način financiranja umetnosti se pri nas ponavadi vrti okoli različnih razpisov in iskanja drugih raztresenih finančnih paberkov. O pogojih nastajanja teorije in prakse je v zadnjem času še kar veliko govora, ob 15. uri pa se bosta v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v organizaciji društva Galerija Boks ter v sodelovanju z revijo ŠUM in časopisom Tribuna, odvila pogovora pod skupnim naslovom Samoorganizacija: skupnost in delo. Več o enem od fokusov današnje razprave nam bo povedal član platforme Neteorit Izidor Barši:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

 

 

Zanimalo nas je tudi, kako si razložiti vse bolj intenzivno družbeno razpravljanje o sorodnih izpostavljenih temah:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Morda pravega zlata v umetnosti ni prav veliko, se pa pojavlja vsaj kot misel. V Galeriji Kresija bo ob 19. uri otvoritev razstave Belo zlato avtorice Nataše Prosenc Stearns. Naslovna sintagma se v razstavi razkriva kot velika bela kocka, ki preko svoje zrnaste površine spominja na danes sicer redkeje rabljeno kocko sladkorja. V razstavi nosi sladkor različne simbolne pomene, za razumevanje pa je v obzir potrebno vzeti podatek, da je zavoljo nekdaj visoke ekonomske vrednosti sladkor nosil tudi ime belo zlato. S tem nas avtorica meče v aluzijo na črno zlato, na neskončni proces potrošnje in številne moderne odvisnosti. Razstava je dvojno aktualizirana, preko problematiziranja potrošniških praks pa je smiselno uvrščena tudi v mesec, ko postanemo konzumenti brez meja. Več o mnogoterih povezavah nam bo povedala avtorica:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Novice sta pripravila praktikantka Nika Nemanič in Tadej Maserko.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.