SOBA

Kulturna ali glasbena novica
4. 10. 2016 - 15.10

Mesto žensk danes nadaljuje svoj program z otvoritvijo instalacije La Chambre, Soba, belgijske režiserke in umetnice Chantal Akerman, ki je znana po ustvarjanju feminističnega in avantgardnega filma. La Chambre je kratek, desetminutni film, postavljen v majhno sobo, kjer nam panoramski kadri mirujočega pohištva mimogrede pokažejo še Akerman, ki zre v nas iz svoje postelje. Soba je njen intimni kraj, v kateri avtorica na svojem najljubšem mestu jé jabolko, leži in sedi v svoji beli spalni srajci. Gre za nekakšno filmsko tihožitje, v katerem želi avtorica skozi pogled v kamero vzpostaviti občutek odgovornosti do Drugega. V svojem filmu, kot sama pravi, išče enakopravnost med podobo in gledalcem. Po otvoritvi instalacije bo potekal tudi pogovor z avtoričino dolgoletno sodelavko Claire Atherton, portugalsko umetnico Regino Guimaraes in kritičarko Tino Poglajen. O čem bo tekel pogovor:

Izjava

Pogovor in instalacija bosta potekala danes ob 18.00 v prostorih +MSUM-ja. Prav jutri pa bo minilo eno leto od smrti Chantal Akerman.

Mesto žensk se bo ob 20.30 prestavilo v Staro mestno elektrarno, kjer bo potekala premiera predstave Morda na videz kdaj kot ljudje Kaje Lorenci.

Filmsko obarvan začetek oktobra se bo nadaljeval tudi s festivalom Dnevi nemškega filma, ki ga organizirata Goethe-Institut Ljubljana in Slovenska kinoteka. Začetek bo ob osmih otvorila akcijska kriminalka Mačka v okviru retrospektive münchenskega režiserja Dominika Grafa, ki je z izjavo leta 2012 razglasil konec kvalitetnega nemškega filma. Pri nas so režiserja promovirali predvsem zaradi serije Obličje zločina, v katerem igra tudi Marko Mandič. Graf je namreč vsestranski režiser televizijskih serij, dolgometražnih filmov in B-movie produkcije. Poleg njegovih filmov bomo v času med 4. in 29. oktobrom lahko v prostorih Kinoteke videli še filme Larsa Kraumeja, Achime Bornhaka, Therese von Eltz in Kamille Pfeffer.

Več o festivalu nam pove strokovni sodelavec za kulturne programe Goethe-Instituta Ljubljana Urban Šrimpf.

Izjava

 

Otvoritev bo danes doživel tudi Photon, kjer bo danes ob 20.00 razstavljala Ana Bilankov, ki se bo ukvarjala z geografijo spomina. Skozi svoj opus odkriva prostore, tako fizične kot psihične. Kaj to res pomeni, pa se bo razkrilo pri sami razstavi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.