Ukrepajo ukrepate ukrepamo

Kulturna ali glasbena novica
12. 6. 2020 - 15.10

Na včerajšnji seji je vlada razrešila predsednika sveta Javne agencije za knjigo republike Slovenije Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen zaradi “ugotovljenih nepravilnosti pri delu”. S tem je vlada po imenovanju Sebastjana Eržena 21. maja na mesto Staša Ravterja, ki je podal odstopno izjavo, zamenjala vse tri člane sedemčlanskega sveta, ki jih lahko ta imenuje neposredno. Vesno Horžen kot strokovnjakinjo s področja knjižnične dejavnosti bo do preostanka mandata zamenjala Mateja Komel Snoj, ki jo je takratni in trenutni minister Vasko Simoniti leta 2008 imenoval za direktorico Narodne in univerzitetne knjižnice. Slavka Pregla bo na mestu, določenem za strokovnjaka s področja razvijanja bralne kulture, nadomestil direktor Založbe Beletrina Mitja Čander - prav tako za preostanek mandata, ki traja do 17. oktobra 2023.

Direktorica Javne agencije za knjigo Renata Zamida nam je v telefonskem pogovoru povedala, da je tako za včerajšnjo menjavo kot tudi menjavo 21. maja izvedela šele prek medijev. Poudarila je, da sta februarja, ko ji je bila izrečena zaupnica, oba zdaj odstavljena člana sveta Pregl in Horžen glasovala proti njeni odstavitvi. Po njenem vedenju sta oba tudi faktično zanikala razloge, ki jih je za njuno razrešitev navedlo Ministrstvo za kulturo.  

***

Nocoj se s predstavo PLI češkega koreografa in plesalca Viktorja  Černickega ob 21. uri v Španskih borcih pričenja prva etapa festivala plesnih perspektiv U[KREP] 2020 z imenom »Nova realnost«. O tem, kako so se ambiciozno zastavljeni načrti sodobnoplesnega festivala, ki bi imel letos poudarjeno mednarodno zasedbo, spremenili zaradi COVID-19, smo govorili s Katjo Somrak, producentko Plesnega Teatra Ljubljana, ki festival organizira. 

Izjava.

Prvi del festivala, ki bo potekal do ponedeljka, 15. junija, bo izveden v sodelovanju z Alma Mater Europaea – Akademijo za ples in festivalom Svetlobna gverila ter v povezavi s PTL-jevo Kreativno šolo plesnega filma. Drugi del festivala, ki bo vključeval skandinavsko in preostalo evropsko produkcijo, bo potekal predvidoma januarja 2021, tretji del in veliki finale z azijskimi in afriškimi plesnimi predstavami pa naj bi bil izveden junija 2021. 

Zaradi nepredvidljive situacije so v tokratnem prvem delu festivala izpostavili plesne filme, ki bi se jih dalo gledati tudi prek spleta, nedeljski program bo potekal na prostem med PTL-jem in Špico. V ponedeljek, 15. januarja, pa si bo mogoče ogledati predpremiero predstave 2GETHER/AL(L)ONE Jerce Rožnik Novak in Johannesa Randolfa, katere generalka je bila 11. marca letos, a je bila premiera odpovedana. Posebnost predstave je namreč fizična interakcija s publiko, ki bo tudi v tej “Verziji koronika” prisotna, a na prilagojen način, kot pojasni Somrak.

Izjava.

Zaradi koronskih ukrepov pa si boste večino predstav na Ukrepu lahko ogledali le, če ste si karte vnaprej rezervirali - dvorana Španskih borcev v upoštevanju trenutnih navodil namreč lahko sprejme 50 gledalcev, dvorana Plesnega Teatra Ljubljana 22, predstave na prostem so do nedelje omejene do 50, od ponedeljka pa predvidoma do 200 gledalcev. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.