Vampirji nad slovensko filmsko sceno

Kulturna ali glasbena novica
5. 11. 2020 - 15.10

Slovenska filmska produkcija, ki jo sofinancira Slovenski filmski center, se že celo leto spoprijema z zaustavitvijo projektov in zamudami pri izplačilih že odobrenih sredstev za snemanje filmov. Produkcija v okviru SFC bo tako po rebalansu letošnjega proračuna zamejena na 4 milijone evrov. Komercialna produkcija je, za primerjavo, lansko leto neposredno od Ministrstva za kulturo dobila 60 milijonov evrov.

Filmski producent Andrej Štritof je za STA opozoril, da je obravnava avdiovizualne industrije, ki je v Evropi ena najhitreje rastočih in najdonosnejših, zaskrbljujoča.  Filmski producent Andrej Hočevar pa je, prav tako za STA, izpostavil, da je vlada zaustavila tudi izplačevanje sredstev že podpisanih in veljavnih pogodb, kar je po njegovem posledica, citiramo, “popolnoma nerazumnih in nejasnih birokratskih, administrativnih aktov oziroma postopkov”. Poudaril je tudi, da se vladni predstavniki, kljub temu da nastaja velika gospodarska škoda, ovijajo v molk. 

Govorili smo z Uršo Menart, predsednico Društva slovenskih režiserjev in članico sveta Slovenskega filmskega centra, ki nam je podrobneje predstavila status zastalih produkcij in njihovih sredstev: 

Izjava

Menart nam je pojasnila tudi, zakaj prihaja do zastoja projektov in financiranja produkcije:

Izjava

Slovenska država že od osamosvojitve kljub obljubam slabo financira slovenski film. Menart poudari, da se je malomarnost odločevalcev posebej jasno pokazala lansko leto, ko je bila filmska produkcija prekategorizirana v investicijsko dejavnost. Filmski ustvarjalci imajo kljub temu pripravljene predloge rešitev.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness