Avtomatizacija ritma

Kulturna ali glasbena novica
22. 11. 2023 - 15.10

Drage poslušalke, v današnjem Kulturnem obzorniku se bomo ujele v začaran krog avtomatiziranega ponavljanja in premikanja. Pretekli ponedeljek se je v Kinu Šiška otvorila razstava iiiiiiiii švedsko-danskega umetnika Asketa Thiberga, ki obravnava omenjeno tematiko.

iiiiiiiii spada v cikel razstav, ki ga na povabilo Kina Šiška kurira Maša Knapič.

Izjava

Preden se spustimo v vsebinski del, ste se pozorne poslušalke zagotovo obregnile ob nenavaden naslov razstave. Kot pove njen avtor, je z devetimi i-ji želel imitirati repeticijo in videz vžigalic, ki so kot ready-made dela vključene v razstavo.

Takoj ko se po stopnicah povzpnemo do Galerije Kamera, ugledamo minimalistično urejen prostor z dvema televizijskima ekranoma, opremljenima s slušalkami.

Na prvem zaslonu se posameznik po tekaški stezi namesto vzdolž premika vstran v skoraj mehanskemu gibanju, podobnem teku. S slušalkami lahko slišimo tudi glasbo, ki zrcali ritmičnost teka, ko z nogami izmenično udarjamo ob tla. S prepletom video- in avdiomateriala Thiberg ustvari nekakšno vzajemno mehanično gibanje, ki mu ni konca. 

Izjava

Ujetosti umetnik ne prikaže le s telesom, temveč je ta zaznamovana tudi z dolgim ozkim prostorom, podobnim tunelu.

Izjava

Na javnem mestu, kot je tekaška proga, se, nič hudega sluteč, znajdejo tudi naključni mimoidoči. Čeprav je Thiberg sprva želel performans umestiti v prazen prostor, ljudje v ozadju videa posrečeno še poudarijo mehansko premikanje protagonista.

Izjava

Avtomatizacija premikanja se nadaljuje tudi na drugem ekranu, na katerem spremljamo animacijo vžigalic, ki se same od sebe nalagajo druga na drugo in pri tem na ritem glasbe oblikujejo ozko skulpturo. Tako se tudi čisto banalen predmet, kot je vžigalica, ujame v monotono koreografijo, ki je odvisna od avtorjeve manipulacije.

Ob performansu in animaciji Thiberg vzročno-posledične mehanične odnose predstavi tudi z medijem pisanja. V razstavo so namreč vključene še tri kratke avtorske zgodbe.

Izjava

Naj eno od zgodbic obnovimo. V prvi se deklici med hojo gor in dol po letalu, ko drugi potniki spijo, pod nohte ujamejo niti preproge. Ko se punčka vrne do sedeža in zaspi, se drugi zbudijo in pričnejo rezati neskončne niti preproge, dokler ne pridejo do speče deklice v sedemnajsti vrsti. Ko odrežejo še zadnjo nit, deklici nataknejo njene nogavice in čevlje ter jo pustijo spati.

Če bi želele prebrati še drugi dve zgodbi ali pa v svojem vsakdanu še niste dovolj odtujene, bo razstava iiiiiiiii v Kinu Šiška na voljo za ogled še do 31. decembra.

Tiste, ki se boste naslednje leto potikale po Københavnu, pa se lahko ustavite na Thibergovem naslednjem performansu. 

Izjava

___

foto: Saša Krajnc

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness