Konec dobe (prosto) dostopnih podatkov

Kulturna ali glasbena novica
9. 8. 2023 - 15.10

Pozdravljene, drage poslušalke, v Kulturnem obzorniku. V današnji oddaji se bomo poglobile v tokove medmrežja, svojo pozornost pa bomo namenile aktualnim spremembam internetne krajine, ki smo jim bile lahko priča v zadnjih nekaj mesecih. Ukvarjale se bomo predvsem s fenomenom monetizacije API-jev. Družabni omrežji Twitter in Reddit sta v zadnjih mesecih svoje brezplačne storitve za dostop do podatkov začela zaračunavati. Kaj pa API ‒ oziroma Application programming interface ‒ sploh je, nam razloži novinar, raziskovalec in aktivist Domen Savič.

Izjava

V primeru družabnih omrežij, kot sta Twitter ali Reddit, lahko razvijalci API-je uporabijo na primer za to, da razvijejo svoje aplikacije za prikaz tvitov. To omogoča, da več ljudi uporablja aplikacijo, ki bi jim bila drugače lahko nedostopna zaradi slabovidnosti, barvne slepote ali preprosto zaradi kompleksnosti izvorne aplikacije. Drugi so API-je uporabljali za ustvarjanje botov, ki so na primer pomagali pri moderaciji pogovorov na Redditu. Podatke, dostop do katerih omogoča API, pa so pogosto uporabljali tudi raziskovalci. Njihov raziskovalni pomen nam opiše Rok Smrdélj, asistent na oddelku za sociologijo ljubljanske filozofske fakultete.

Izjava

Kaj drugega poleg dostopnosti API-jev še botruje temu, da je specifično Twitter tako pogosto analizirana in v raziskovalne namene uporabljena platforma? Komentira informatik, Twitter analitk in jezikoslovec Marko Plahuta.

Izjava

Elon Musk je monetizacijo Twitterjevih storitev naznanil že drugega februarja, ukinitve dostopa in zmanjšana podpora pa so prihajale postopoma. Ko so bile spremembe naznanjene, so mnoge uporabnice negodovale, ne nujno zaradi golega dejstva, da bo za podatke po novem treba plačati, pač pa predvsem zaradi absurdno visokih cen, ki so jih zanje zahtevali.

Izjava

Visoke cene pa niso težava zgolj za posamezne raziskovalke. Tudi univerze in raziskovalne ekipe imajo lahko velike težave pri pridobivanju financiranja za raziskave, ki so jih pred tem izvajale zastonj.

Izjava

Twitterju pa je kaj kmalu sledilo tudi družabno omrežje Reddit. Aprila letos so najavili, da bo postal plačljiv tudi njihov API.

Izjava

Uporabnice Reddita so ob novici organizirale bojkot spletne platforme. Redditu so očitale onemogočenje uporabe botov za moderiranje niti oziroma threadov, prisilno ukinitev zunanjih rešitev, kot je bila aplikacija Apolo, in predvsem omejevanje in zapiranje enega njihovih najljubših spletnih prostorov. Znaten del uporabnic se je preselil tudi na Discord, ki je vsaj za enkrat še veliko prijaznejša platforma. Težava je, da je Discord zaprte narave, do serverjev lahko dostopajo le povabljene oziroma sprejete uporabnice. To pomeni, da bo veliko informacij in znanja nišnih internetnih skupnosti postalo nedostopnih. 

Izjava

Tako sta brezplačen dostop do podatkov onemogočili še zadnji dve večji družabni omrežji. To je bilo tudi nekako pričakovano, saj se celoteno medmrežje premika v smer privatizacije in monetizacije. Se bo torej kaj drastično spremenilo?

Izjava

Kako pa lahko na to gledamo v širšem kontekstu? Je to nekaj, kar bi kogarkoli moralo zares presenetiti?

Izjava

Informacije so že dolgo valuta, vendar so bile do pred kratkim vendarle tudi neke vrste javna dobrina. Raziskovanje, učenje in razvijanje s pomočjo podatkov, počrpanih z družabnih omrežij, tako niso več aktivnosti, ki bi jih lahko počela vsaka izmed nas, dostopne so samo še tistim, ki jih lahko plačajo. 

Podatke je pridobivala Lea.

 

Fotografija: Jurij Sitar

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se že veselimo poslušanja!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.