Mutenje po Motovunskem filmskem festivalu

Kulturna ali glasbena novica
26. 7. 2023 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, dobrodošli v sredinem Kulturnem obzorniku. Pretekli vikend se je filmska sekcija Radia Študent mudila na kultnem Motovunskem filmskem festivalu. Ta se zadnjih petindvajset let odvija v srednjeveškem mestu Môtovun, ki leži na vrhu osamelega hriba v hrvaški Istri. Na pot smo povabili še kolega redakcije, Vida Mesojedca, ki je o svojem vabilu po približno petnajstih minutah v avtu z Oskarjem, Vanjo in Lenartom izjavil:

Fak ne …

Filmski festival Motovun slovi po svojem sproščenem vzdušju in žurerskih aftericah, ki naj bi se vlekle dolgo v noč. Epsko žurko je festival obljubljal že v svojem trailerju.

Trailer, kakšen se nam je zdel …

Da bi preverili, kako ta sloves vzdrži skoraj dve desetletji in pol po prvi afterici, smo ujeli morda drugo najbolj znamenito iteracijo festivala do zdaj – in sicer zadnji Motovunski filmski festival v Motovunu. Naslednje leto organizatorji festival namreč selijo v Gorski Kotar, kjer se je del projekcij odvijal že letos.

Delegacija je po nekaj obcestnih incidentih – ki so skorajda vključevali bližnje srečanje z vozilom iz nasprotne smeri – le dospela do cilja. Prvi izziv festivalskega življenja je, kakopak, priskrbeti si prenočišče. Ker je dotična ekipa sestavljena iz utrjenih komandosov, se je odločila prenočiti kar v brezplačnem taborišču ob vznožju hriba.

Oskar, kakšna je …

Po vzpostavitvi baznega tabora je ekipa, da te skipa, ugotovila, da je do filmov treba iti na grič.

Ob šestih en celovečerc …

Kakšni so se vam zdel ta kratki …

Festival je imel dve prizorišči, v poznem popoldnevu pa so se filmi vrteli le na enem. Ker pa smo ravno ta film zamudili, saj smo ga v programski brošuri spregledali, smo bili primorani tri ure presedeti v lokalu.

Skratka zamudil smo …

Mimo tega spodrsljaja, zaradi katerega smo pokurili polovico svojega budžeta, pa smo ujeli večino programa. Toda, drage poslušalke, dragi poslušalci, resnično vprašanje ni, kaj je bilo s programom, temveč, kaj je bilo z žurom? Na zadnji dan festivala se nam je vse bolj dozdevalo, da je festivalski trailer nekoliko pretiraval.

Zdej smo kle na koncu ...

Zadnja noč na Motovunskemu filmskemu festivalu je gotovo izpolnila obljube žurerskega filmskega festivala. Žal so posnetki te noči skrivnostno izginili. Sicer pa je Motovunski filmski festival v primerjavi z drugimi festivali, ki se prav tako lahko ponašajo s programom, ki ga mestoma polnijo zmagovalci posameznih kategorij Sundanca [sandensa] in Cannesa [kana], manj zategnjen, pravzaprav čisto zares ležeren. Tudi če festival morda ni dostavil obljubljenih in mitiziranih norih afteric, je s svojo sproščenostjo gotovo dovolj kompenziral, da na pretirano noro žuriranje nismo niti pomislili … do zadnje noči …

Več o zgodovini in prihodnosti kultnega Motovunskega festivala ter o tem, zakaj se po petindvajsetih letih seli v Gorski Kotar, boste lahko slišali v oddaji, ki jo sodelavka Vanja pripravlja v petek. Recenzijo najboljših filmov s festivalskih platen pa boste izpod prstov kolega Oskarja lahko ujeli jutri.

Današnjo zvočno reportažo je posnel in pripravil Lenart.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness