Vun iz Motovuna

Kulturna ali glasbena novica
28. 7. 2023 - 13.15

Motovun, pošto je na brdu …

V današnji Kulturni obzornik nas je vpeljal Luka Đokić, prostovoljec motovunskega filmskega festivala. Ta se po petindvajsetih letih seli iz srednjeveškega istrskega mesteca Motovun. Motovun Film Festival je majhen, toda dobro poznan filmski festival, ki v svojem duhu cilja na sproščenost, v svojih programskih usmeritvah pa na prikazovanje manjših, neodvisnih in art filmov. Kljub slovesu in visokim gostom, kot so Vanessa Redgrave, Paul Thomas Anderson, Peter Dinklage in podobni, je festival od začetka ohranjal prizemljen pristop. O njem priča Petar Janković, bivši prostovoljec in sedanji izvršni producent festivala.

Ono što je onako jako dobro kod ovog festivala …

Več o preteklosti in pomenu festivala nam pove Milena Zajović oziroma Milka, dolgoletna sodelavka festivala in selektorica glavnega filmskega programa.

Motovun je zapravo bio prvi nezavisni festival …

O programu filmov z Imaginarne akademije na letošnjem Motovunskem filmskem festiavlu
 / 27. 7. 2023
Motovun je bil tako nekakšen pionir med filmskimi festivali v bivši jugoslovanski regiji. Konec devetdesetih se je razvil iz filmskih delavnic Imaginarna akademija v Grožnjanu, o katerih je v včerajšnjem Kinobaru pisal Oskar. To izobraževalno tradicijo nadaljuje festivalska delavnica Kampus. Več pove vodja projekta, Vanda Volić.

Kampus je program …

Vse, kar slišimo, zveni lepo, že skoraj idilično. Zakaj bi torej spremenili nekaj, kar deluje? Kot pravi znani slovenski pregovor: »Janezek se ne spreobrne, dokler se v jamo ne zvrne.« Skratka, za selitev mora poleg želje po drugačnih dogodivščinah obstajati še nek drugi razlog. Se v ozadju skriva kakšen sočen trač?

Festivali i gradovi i ljudi se nekada …

Da bi ne motil mirnega spanca izmučenih turistov, je moral filmski festival omejiti svoje legendarne celonočne afterice.

Kad sam prvi put bio na Motovunu …

Tu torej tiči zajec, ki ga je v sredinem Obzorniku iskal že Lenart. Za to, da smo le z muko našli dober žur, je kriva gentrifikacija! Veduto Motovuna iz svetlejše preteklosti nam naslika Petar.

Ovo je baš bilo onako divlje …

Motovunski filmski festival se je v iskanju pristne, odmaknjene, žurerske izkušnje torej odločil posloviti od sedaj uglajenega, gurmanskega Motovuna. Z letošnjim letom se je tako preimenoval v Cinehill in se preselil na Petehovac v Gorskem Kotarju. Kaj vse prinaša sprememba lokacije, pove Milka.

Ja volim reči, da mi bježimo od turizma …

Da sprememba ne bi bila prehuda, se je letos, ob petindvajseti obletnici festivala, ta odvijal na dveh lokacijah – prvi sklop je bil med 22. in 24. julijem še zadnjič v Motovunu, druga polovica festivala pa se je 26. julija že preselila v planine in tam ostaja do jutri.

Željeli smo imati tu prijelaznu godinu …

Luka in Petar sta glede sprememb in obetov za prihodnost optimistična.

Sve dok se prenese taj duh Motovuna …

Če vas pričevanja sodelavcev festivala še niso prepričala, vas za konec naši sogovorniki še osebno – in prav laskavo – vabijo na prihodnje edicije festivala.

Ja znam, da je Slovenija zemlja najlepših planina …

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.